MENA-invandrare, här fotograferade av Fria Tider under ordinarie arbetstid i centrala Stockholm, missgynnas av kravet på vita inkomster.

Invandrare missgynnas när vit inkomst krävs för att få hyra

Publicerad 5 juni 2021 kl 17.49

Inrikes. Boverket har undersökt om invandrare diskrimineras på bostadsmarknaden och kommit fram till att kravet på vit inkomst kan "framstå som" diskriminerande.

Gilla artikeln på Facebook

Mest övertygade om att invandrare missgynnas är dock inte invandrarna själva, utan en annan grupp.

"Framför allt är svenskfödda kvinnor övertygade om att invandrare med utomeuropisk bakgrund missgynnas eller diskrimineras", skriver Boverket.

Klagomål förekommer dock även från vissa av invandrarna själva. Närmare bestämt handlar det om araber, afrikaner och liknande.

"I enkätsvaren vittnar ett flertal av MENA-invandrarna om att de har nekats hyra en lägenhet på grund av hyresvärdarnas inkomstkrav", konstaterar Boverket.

Eftersom syftet med kravet på vit inkomst är att säkerställa att lägenhetsuthyraren inte ska gå miste om hyresinbetalningar anses de kriterier som används vid uthyrningen ha ett berättigat syfte, och kan därför inte ses som indirekt diskriminering, enligt myndigheten.

"Även om en hyresvärds krav på till exempel viss minimiinkomst skulle medföra att en viss grupp av personer med liknande socioekonomisk bakgrund inte ges möjlighet att hyra en lägenhet kan det inte vara fråga om indirekt diskriminering. Varje hyresvärd har rätt att själv avgöra vem som ska ges tillträde till dennes lägenhetsbestånd så länge det inte handlar om direkt diskriminering", skriver Boverket.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0