Svenska pass
Foto: Fria Tider

Irakier säljer svenska pass

Publicerad 11 januari 2012 kl 22.04

Inrikes.Irakier, som blivit svenska medborgare, säljer sina pass. Därefter letar människosmugglare upp araber i Irak som ser likadana ut, och som kan ta sig in i Sverige med de svenska passen. Nyligen har två människosmugglare anhållits för den här typen av verksamhet.

Gilla artikeln på Facebook

– De har tjänat stora summor, säger Leif Fransson, biträdande chef för gränspolisen i Malmö, till Skånskan.

Två bröder, 28 och 30 år, har anhållits misstänkta för grov människosmuggling. De misstänks ha agerat människosmugglare och sålt pass till araber i Irak. Även deras fruar finns med i utredningen.

– Familjerna levde på bidrag och bodde väldigt spartanskt. Ändå har de haft det väldigt bra ställt, säger Leif Fransson till Skånskan.

Enligt polisen har bröderna skickat pengar till Irak och bland annat investerat i hyresfastigheter där. Vid husrannsakan påträffade polisen även pengar och andra värdeföremål.

Tillvägagångssättet har varit att köpa upp pass från irakier som blivit svenska medborgare. Ett svenskt pass kostar vanligtvis runt 10 000 kronor, förklarar Leif Fransson för Skånskan.

– Den som sålt passet hävdar att han tappat det och får ett nytt pass. Vi har exempel på personer som tappar ett pass i månaden.

Därefter har bröderna hittat någon i Irak som liknar passinnehavaren och som vill invandra till Sverige. Innan de nått fram till passkontrollen har de gjort sig av med passen och sökt asyl. Vid prövningen av asylansökan spelar det ingen roll om vederbörande smugglats in i landet, påpekar Skånskan.

Enligt polisen tar smugglarna betalt genom en avbetalningsplan där irakierna betalar med en del av de generösa bidrag som de kommer att få från svenska skattebetalare. De båda bröderna har även släktband till det kriminella invandrargänget Black Cobra.

– Det har säkert varit bra att ha en backup när folk inte vill betala, säger Leif Fransson till Skånskan.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Danska sågningen av Sverige: "Asyl-amok"

Sveriges "hämningslösa" invandring gör gränskontrollerna verkningslösa. "Tiotusentals afrikaner och araber" tar sig in i Europa genom Sverige, lyder kritiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.