Inbördeskriget i Syrien och Irak

Islamiska staten intog irakisk storstad

Publicerad 18 maj 2015 kl 16.08

Utrikes. Islamiska staten intog igår staden al-Ramadi i centrala Irak, knappt 11 mil väster om huvudstaden Bagdad.

Gilla artikeln på Facebook

Att staden fallit i den ökända terrorgruppens händer ses som ett stort bakslag för den irakiska militären och säkerhetsstyrkorna. Irakiska soldater flydde från al-Ramadi hals över huvud medan IS terrortrupper snabbt intog staden och påbörjade massmord på IS-motståndare. Hundratals människor uppges ha mördats, skriver AP.

Enligt Reuters ska nu shiamuslimska styrkor, som slåss sida vid sida med regeringens soldater, försöka återta staden från IS. Att staden intagits av IS anses vara en av de största framgångarna för den ökända terrorgruppen på mycket länge.

Al-Ramadis fall bör ses mot bakgrund av att staden ligger i den så kallade "sunnitriangeln" i Irak. En majoritet av invånarna är sunnimuslimer och sympatiserar därför med den gren av islam som IS bekänner sig till.

Under USA:s ockupation av Irak valde amerikanerna att i stor utsträckning förlita sig på shiamuslimska trosbekännare när politiska företrädare utsågs som motvikt till Saddam Husseins Bathparti som var sunnimuslimskt. Detta gjorde att sunnimuslimerna förlorade privilegier och makt, vilket i sin tur gett grogrund för terrorgrupper som IS.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.