Partiet Nyans
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel.

Islamistparti vill etablera sig "över hela Sverige"

Publicerad 21 januari 2020 kl 17.46

Inrikes. Partiet Nyans, som enligt SVT "vänder sig till Sveriges muslimer", satsar nu på att etablera sig över hela landet, rapporterar den statliga kanalen i ett inslag idag.

Gilla artikeln på Facebook

Mikail Yüksel uteslöts ur Centerpartiet sedan han haft kontakt med den turkfascistiska organisationen Grå Vargarna.

I november förra året fick han grönt ljus av Valmyndigheten att etablera ett nytt parti i Sverige, som går under namnet Partiet Nyans.

Detta är, skriver SVT på tisdagen, ett "nytt muslimskt parti" som vänder sig till landets muslimer. Partiet självt förnekar dock på sin Facebook att man skulle vara ett muslimskt parti.

– Vi vill komma in i riksdagen, vi vill komma in i olika kommunfullmäktige och vi vill ju driva den politik vi vill driva, säger partiledaren Mikail Yüksel till SVT i samband med ett informationsmöte i Kista i Stockholm.

Han menar att muslimer i Sverige dagligen utsätts för verbala och fysisk rasistattacker. Därför ska "islamofobi" få en egen brottsrubricering i landet, anser partiledaren.

Dessutom ska olika försök att förbjuda slöja, till exempel i skolan, stoppas. Muslimska föräldrar ska få uppfostra sina barn som de vill.

Partiet Nyans kräver även att muslimer, likt judar och romer, ska betraktas som en särskild minoritet i Sverige.

Enligt SVT är Nyans också kritiskt till att den nedstängda muslimska friskolan "Vetenskapsskolan" i Göteborg förlorade sitt undervisningstillstånd. Säpo har klassat den tidigare ägaren som ett säkerhetshot och Skolinspektionen anser inte att de nya ägarna tagit tillräckligt avstånd från den muslimska extremismen. Mikail Yüksel köper inte detta utan menar att kritiken är otydlig.

Till informationsmötet i Kista kom det ett 60-tal personer. Nästan alla ser ut att vara invandrare, enligt tv-inslaget.

SVT påpekar att tidigare försök att etablera invandrarpartier i Sverige har misslyckats. Yüksel tror det kan bli annorlunda nu. Han försäkrar också att han tar avstånd från "samtliga" politiska partier i Turkiet. Enligt SVT försöker Nyans "bygga upp en verksamhet över hela landet och låter sig inte avskräckas".


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0