IT-vänstern
Israeliska soldater under en räd.

Israel kräver att Facebook censurerar "uppvigling" mot Israel

Publicerad 21 juli 2016 kl 18.32
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Israel letar upp och fängslar araber som uttrycker sig regimkritiskt på Facebook. Det skriver Associated Press. Nu förbereds en ny lag som ska inskränka yttrandefriheten, i synnerhet för araber, ytterligare.

Gilla artikeln på Facebook

"Stå emot, mitt folk, stå emot dem. Stå emot bosättarnas rån. Följ karavanen av martyrer och smula sönder den skamliga konstitutionen".

Så lyder några av raderna i en dikt författad av den 34-åriga arabiska kvinnan Dareen Tatour. Förra hösten lade hon upp dikten, som manar till kamp mot ockupationen av palestinsk mark, på Facebook.

Några dagar senare bankade polisen på hennes dörr mitt i natten. Hon greps eftersom myndigheterna anser att hennes dikt "uppviglar till våld". Straffet blev först tre månaders fängelse och därefter husarrest med fotboja som hon fortfarande avtjänar.

– Var är demokratin här? Det finns ingen demokrati! Att göra sin röst hörd är den enda möjligheten för en individ i en demokrati, säger Tatour till AP.

Upptrappad kamp
De senaste tio månaderna har den israeliska regeringen trappat upp kampen mot "uppviglare" som uttrycker sig regimkritiskt i sociala medier. Upptrappningen har kommit samtidigt som våldet mellan israeler och palestinier eskalerat.

34 israeler och två amerikaner har dödats i den senaste våldsspiralen. De flesta av dem i knivdåd. Samtidigt har mer än 200 palestinier dödats, enligt israeliska myndigheter är merparten av dem angripare.

Nya våldsdåd i Israel – intifada är utropad

Mellan 2011 och 2015 greps 426 araber för att ha "uppviglat" i sociala medier. Statistiken skiljer inte mellan israeliska araber och palestinska araber. Under samma tidsperiod greps endast 64 judar för samma brott.

Adalah, en arabisk människorättsorganisation, håller med om att det sprids saker i sociala medier som det är rätt att agera mot. Organisationens ordförande Suhad Bishara tycker dock att de israeliska myndigheterna går för långt när de vill censurera sådant som "tydligt faller inom yttrandefrihetens gränser".

"Facebooklagen"
Men myndigheterna i Israel vill gå ett steg längre och införa "Facebooklagen" – en lag som sätter press på aktörer som Facebook och Twitter att ta bort material som anses "uppvigla" mot Israel. Om Facebook inte gör som israeliska myndigheter säger så hotar åtal.

Israels säkerhetsminister Gilad Erdan gjorde nyligen ett test där han letade upp 74 anti-israeliska inlägg och krävde att Facebook plockade bort dem. Facebook gick endast med på att 24 av dem bröt mot företagets policy.

– Vi har inget annat val för att skydda allmänheten än att gå vidare med en lag som ger oss de juridiska verktygen för att agera mot internetbolagen, säger Erdan.

– Jag kräver att Mark Zuckerberg tar sitt ansvar!

Med den nya lagen vill Israels regering sätta press på internetaktörer att censurera "uppvigling" mot Israel, oavsett var den som skrivit kritiken själv är bosatt. Lagen är alltså inte enbart riktad mot israeler och palestinier, utan även andra länders medborgare.


Nyheter från förstasidan

Moderat vägrar rösta för vaccinpass

Jan Ericson går emot partilinjen. Kommer inte rösta för förlängd pandemilag i riksdagen idag.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0