Fria Tider avslöjar
Joel Bjurströmer Almgren, som hyllas som hjälte av den svenska vänstern efter knivattacken, härjar med den kvinnliga personalen på anstalten Tidaholm. Tidigare är han bland annat dömd för att ha misshandlat en pojke inne på McDonalds.

"Jävla luffare!": Sockersugen vänsterextremist kan missa frigivning – arbetsvägrar och bråkar i fängelset

Publicerad 12 april 2017 kl 18.47

Granskning. Vänsterprofilen Joel Bjurströmer Almgren, 38, avtjänar ett fängelsestraff för att ha försökt hugga ihjäl en meningsmotståndare i Kärrtorp. Nu riskerar han att missa sin frigivning efter att ha fått flera varningar för arbetsvägran och olämpligt uppträdande mot kvinnlig personal, kan Fria Tider avslöja idag. Han har också misstänkts för att ha misshandlat en medfånge.

Dela artikeln

© D.Å. Karlsson

Mikael Wiehe.

Dokument från Kriminalvården som Fria Tiders grävgrupp har tagit del av visar att Joel Bjurströmer Almgren, som avtjänar ett sex och ett halvt år långt fängelsestraff, senast i december tilldelades en varning av anstalten Tidaholm för arbetsvägran.

Han rapporterades efter att ha vägrat lämna fikarummet och gå till sin arbetsplats i protest mot att han nekades socker.

"Att Bjurströmer Almgren inte ville gå ur fikarummet beror att de inte fick något socker då det är tillsagt att socker som de får, ska stanna på snickeriet och inte tas med upp till paviljongen. Det har alla klienter fått informationen om", står det i beslutet.

En månad tidigare varnades han för arbetsvägran och olämpligt uppträdande. Han hade då sjukskrivit sig och vägrade att arbeta, men kunde inte uppge på vilket sätt han var sjuk. När en anställd på Tidaholm ifrågasatte beteendet svarade vänsteraktivisten att han "inte har fucking skit att göra [på arbetsplatsen]!" och att han "vill fucking inte vara där i fyra timmar!".

– Jag tycker du är en jävla luffare! fräste Bjurströmer Almgren sedan åt personalen.

"Hon är ju helt jävla fuckad!"
38-åringen tilldelades också en varning i juli förra året efter att ha fått ett vredesutbrott när det stod klart för honom att han på grund av nya regler inte fick ta med sig hörlurar och lyssna på egen musik under yogan.

– Vad är det för fucking jävla regler. Ska DU säga det till mig, vad har det med dig att göra! vrålade Joel Bjurströmer Almgren till den kvinnliga anställda.

När kvinnan försökte lugna ner vänsterextremisten, som i rapporten beskrivs som aggressiv, "arrogant och nedlåtande" vid tillfället, svarade han:

– Vad är det för fucking jävla attityd, hon är ju helt jävla fuckad!

Joel Bjurströmer Almgren friges tidigast den 13 oktober i år, men hans frigivning kan på grund av misskötsamheten komma att skjutas upp när den närmar sig, något han också informerats om.

Dömdes till 6,5 års fängelse
38-åringen dömdes i april 2014 till till 6,5 års fängelse för försök till dråp, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen under det uppmärksammade extremistbråket i Kärrtorp i samband med en vänsterextrem demonstration i december 2013.

En filmsekvens som spelades upp vid huvudförhandlingen visade tydligt hur Joel Bjurströmer Almgren smög sig på sitt offer, en då 28-årig medlem i Svenskarnas parti, bakifrån, lade handen om mannens axel och högg morakniven i ryggen på honom. Av rättsintyget framgick att kniven vid båda huggen penetrerat lungsäcken och orsakat luftansamlingar i lungorna på offret.

Jagade ungdomar med kniv
Förutom för dråpförsök dömdes Bjurströmer Almgren också för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Han var beväpnad med en kniv och två "svärdliknande föremål" under demonstrationen.

Vänsterextremisten dömdes dessutom för olaga hot vid ett annat tillfälle. Det var i maj 2013 som Bjurströmer Almgren tillsammans med andra medlemmar i vänsterextrema AFA konfronterade en grupp punkarungdomar i Tantolunden i Stockholm. AFA-männen krävde att ungdomarna skulle stänga av musiken de lyssnade på och anklagade dem för att vara "nazister". När en av ungdomarna, en 18-åring, ställde sig upp och förklarade att de inte alls var nazister blev 35-årige Joel Bjurströmer Almgren plötsligt riktigt aggressiv, drog sin kniv och började jaga honom. En tjej och en kille ur ungdomsgruppen utsattes därefter för en brutal misshandel av två andra AFA-medlemmar.

På polisens spaningsvideo, som Fria Tider publicerade i ett avslöjande reportage året därpå, kunde man se hur Joel Bjurströmer Almgren drog fram kniven och sprang efter 18-åringen.

ÅKTE FAST: Joel Bjurströmer Almgren fastnade på polisens bilder när han jagade en 18-årig pojke med kniv 2013.

Almgren har sedan tidigare ett gediget brottsregister och förekommer under ett tiotal avsnitt i belastningsregistret.

Hjältefigur inom svenska vänstern
I juli 2012 dömdes Bjurströmer Almgren för barnmisshandel, olaga hot och grovt vapenbrott till åtta månaders fängelse efter att ha misshandlat en pojke på McDonalds.

Vid ett annat tillfälle dömdes han för att ha slagits med en spärrvakt och kallat honom för "jävla turk".

År 2000 misstänktes 35-åringen för en mordbrand i Linköping och häktades tillsammans med Researchgruppens frontfigur Martin Fredriksson, som numera jobbar med att åsiktsregistrera invandrings­kritiker åt tidningen Expressen.

När hiphopgruppen Kartellen släppte sitt prisbelönta spår "Underklassmusik" ingick autentiska bilder på Joel Bjurströmer Almgrens kriminella nätverk Revolutionära fronten i gruppens musikvideo. Kartellens frontfigur Sebbe Staxx, som försvarade agerandet i en intervju med Uppdrag Granskning, släppte sedan en ny låt tillsammans med den hyllade vänstertrubaduren och låtskrivaren Mikael Wiehe.

"Vi... är inte skit", hävdade Mikael Wiehe och Sebbe Staxx bestämt i låtens refräng.

I samband med rättegången mot Joel Bjurströmer Almgren startade vänstern i Sverige kampanjen #FreeJoel, som gick ut på att Bjurströmer Almgren skulle slippa straff för dråpförsöket och sina andra brott eftersom han kämpar för allas lika värde.

FT GRÄVGRUPPEN


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.