Maktstriden i SD

Jacob, 16, "utesluts" ur SD – trots att han inte ens är medlem

Publicerad 10 april 2015 kl 15.54

Inrikes. Jacob Krasowski är en av ett trettiotal personer som i veckan har fått brev hem om att han är på väg att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Det finns dock ett problem: Krasowski är inte – och har aldrig ens varit – medlem i partiet.
– Det här är ett klart och tydligt bevis för att de knappt ens granskat personerna de vill få bort, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

När Sverigedemokraternas partiledning i november förra året försökte få bort Gustav Kasselstrand från posten som ordförande för ungdomsförbundet var Jacob Krasowski, 16, en av dem som stöttade SDU-toppen.

Nu har Krasowski, tillsammans med ett stort antal av hans kamrater, fått brev från SD:s så kallade medlemsutskott – ett organ som kontrolleras av kontroversielle Mattias Karlsson. I brevet anklagas 16-åringen, likt de andra, för att ha "kritiserat partistyrelsen" och för att inte ha "tydligt markerat avstånd" från "neofascistiska" rörelser.

– Anklagelserna i ärendet är exakt samma påhittade schablonanklagelser som skickats ut med resten av alla uteslutningsbrev. Det är inget annat än ett försök att få en ursäkt till att ta bort obekväma personer. Majoriteten av anklagelserna är i klass med, och lika genomskinliga som, Henrik Arnstads retorik, säger Jacob Krasowski till Fria Tider.

Situationen kompliceras ytterligare av att Krasowski inte ens är medlem i Sverigedemokraterna – utan bara i SDU – och därför svårligen kan uteslutas ur partiet även om medlemsutskottet skulle vilja det. Det är bara ytterligare ett bevis på hur oseriösa uteslutningarna är, hävdar han.

– De har tydligen gjort en så ingående granskning av varje anklagad person att de inte ens märkte min brist på medlemskap. 

Vad utrensningarna handlar om är istället att partiledningen, med Mattias Karlsson i spetsen, projicerar sina egna maktbegär på alla som någonsin ställt sig kritiska till dem eller stöttat SDU:s förbundsledning, enligt Jacob Krasowski.

– I tron att deras makt är hotad försöker de få bort alla kompetenta nog att utgöra det påstådda hotet. Som jag ser det handlar det inte längre om något ideologiskt – partiet likasom ungdomsförbundet står på samma nationalistiska och socialkonservativa grund – utan det är ett rent positionsspel. Mattias Karlsson vill helt enkelt ha ett obotligt lojalt parti under sig, säger han.

Jacob Krasowski är dock noga med att påpeka att han inte tar saken personligt och att han kommer att fortsätta sitt engagemang inom SDU, där han sitter som suppleant i förbundsstyrelsen, även om han blir "utesluten" ur moderpartiet.

– Jag kommer fortsätta göra allt jag kan för att driva rörelsen framåt, alldeles oavsett om de nu skulle "utesluta" mig från ett parti jag aldrig ens varit medlem i. Så länge som det finns en plats för mig i ungdomsförbundet kommer jag att vara kvar i det, säger han.

Fria Tider har sökt en ansvarig vid SD:s medlemsutskott för en kommentar.

 

Jag hade fel! Partiledningens makt har alltså utökats till att kunna utesluta icke-medlemmar. Du sköna nya värld. pic.twitter.com/nms3IofiWl

— Jacob Krasowski (@jacob_krasowski) April 10, 2015


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Vänstern tar makten i Norge

Får socialdemokratiskt ledd regering efter valet. Löfven: "Jag är glad att kunna gratulera min vän."0 

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Cambridge-studie: Adopterade mår sämst. Men även invandrarna från tredje världen uppvisar höga nivåer av psykisk sjukdom under bosättningen i Sverige.0 

Mer från Inrikes

200 kilo smink beslagtogs på tåg

Mystiska fyndet.. Passagerare slog larm om män som betedde sig märkligt.0 

Löfvens expert hånar död Finlandsfrivillig: "Hitlers siste svenske soldat"

Henrik Arnstads naziattack.. Jan Kjellberg, 93, blev den siste överlevaren i Svenska frivilligkompaniet.0 

Vetenskap

Invandrare har 13,4 punkter lägre IQ än svenskar. Så snabbt sjunker Sveriges intelligens när vi byts ut.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0