"Jag pratar inte med tjejer": Kvinnliga anställda flyr Kista galleria

Publicerad 14 januari 2020 kl 16.31

Inrikes. Kvinnliga anställda på Kista galleria i Stockholm säger upp sig på grund av kvinnoförtryck och sexuella trakasserier från kunderna i den utsatta stadsdelen. Det framkommer i ett reportage av journalisten Joakim Lamotte.

Gilla artikeln på Facebook

I en ljudinspelning från en butik i Kista galleria som Joakim Lamotte publicerar hörs en aggressiv kund förklara att han vägrar att ta emot service av en anställd – eftersom hon är kvinna.

– Det är jag som bestämmer om jag pratar med tjejer eller inte. Hämta bevis och visa att det här går inte, säger mannen, som vid tillfället uppges ha varit klädd i "helskägg och vit kaftan".

En manlig anställd försöker förgäves förklara att det arbetar både män och kvinnor i butiken. Han anklagar också kunden för att vara respektlös mot hans kollegor.

Mannen kräver dock ändå att få handla i butiken och betjänas av en man. Han hotar att "hämta polisen och komma tillbaka" om hans krav inte tillmötesgås.

Enligt Joakim Lamotte väljer allt fler kvinnor nu att lämna sina jobb i Kista galleria. De vittnar bland annat om sexuella trakasserier som de utsatts för utanför lokalerna.

– I början parkerade jag utanför gallerian, men efter att flera gånger ha blivit trakasserad och fått främmande män som knackat på min vindruta när jag gått till bilen valde jag att parkera i gallerians parkeringsgarage istället. Men det blev ohållbart i längden på grund av den dyra avgiften, säger en kvinna som Lamotte varit i kontakt med.

Andra berättar om hur de likt kvinnan i klippet fått uppleva att manliga kunder vägrar att prata med dem. Kvinnan säger till Joakim Lamotte att även hennes kvinnliga kollegor har blivit utsatta för "samma förnedrande diskriminering" och att detta är "mer eller mindre vardagsmat" på arbetsplatsen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.