Jimmie Åkessons krav: "Sanningsutredning om döden på äldreboenden”

Publicerad 29 maj 2020 kl 10.10

Politik. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver att en "sanningsutredning om döden på äldreboendena" görs och vill därför att en särskild "coronakommission" tillsätts. Det meddelar partiet i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Förslaget om en coronakommission kommer Åkesson att ta upp idag när han träffar partiledarna för de andra riksdagspartierna. Syftet med den ska vara att granska och utvärdera hur regering, myndigheter, kommuner och regioner hanterat coronapandemin. SD vill att kommissionen tillsätts redan innan sommaren.

– Utan indikationer om när krisen kan komma att vara över riskerar viktig dokumentation och livsavgörande lärdomar att gå förlorade om tillsättandet av en kommission dröjer till dess att krisen är över, kommenterar Jimmie Åkesson.

– Sverige har drabbats svårare än jämförbara länder med betydligt fler dödsfall än våra grannländer. Misslyckandet att stänga ute smitta från äldrevården har på ett förödande sätt slagit mot sårbara riskgrupper. Den svenska krishanteringsmodellen har också fått skarp internationell kritik.

SD jämför med den utredning som tillsattes 2006 om vanvård inom den sociala barnavården under 1900-talet. Partiet vill att coronakommissionen på ett liknande sätt ska intervjua drabbade personer och "fästa särskilt fokus på berättelser från boende, anhöriga och personal inom äldreomsorgen", heter det.

Vidare vill Sverigedemokraterna att utländska experter, exempelvis från våra nordiska grannländer, bjuds in som deltagare i kommissionen. "Syftet ska vara att säkerställa också ett utifrånperspektiv där jämförelser med grannländernas hantering av krisen vid varje tidpunkt blir viktig", skriver SD i pressmeddelandet.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.