Riksdagsvalet 2018
Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson: "Det viktigaste är att rädda vårt land"

Publicerad 3 juni 2017 kl 10.02

Inrikes. Sverigedemokraterna måste pragmatiska. Det viktigaste i Sverige just nu är att avsätta den sittande regeringen och få igenom en ny politik som kan rädda landet. Det sade partiledaren Jimmie Åkesson under sitt inledningstal på SD 2018-konferens i Norrköping på lördagen.
– Jag bryr mig inte om att bli minister, påstod han.

Gilla artikeln på Facebook

I en intervju med Dagens Nyheter på fredagen sade Jimmie Åkesson att det inte är något krav från SD:s sida att över huvud taget samtala med Anna Kinberg Batra för att stödja henne efter valet.

Detta upprepade han i princip under sitt tal i Norrköping på lördagsmorgonen. Samtidigt påpekade han att SD inte kommer sitta i någons knä och att man såklart ska ha något i utbyte.

– Det går väldigt bra för oss och vi utmanar på riktigt om att styra det här landet. Visst är det häftigt?, sade Jimmie Åkesson inför en jublande publik.

Moderaterna har den senaste tiden omprövat sin invandringspolitik och kriminalpolitik så att den mer och mer liknar Sverigedemokraternas. Detta är det viktiga, enligt Åkesson.

– Vi måste vara pragmatiska, påpekade han.

Jimmie Åkesson sade vidare att det är SD som hela tiden varit det ansvarstagande partiet, eftersom man aldrig sagt nej till att samtala med någon.

Sverigedemokraterna ska försöka få igenom sitt program i små steg.

– Det viktiga är inte att vara med och förhandla. Jag bryr mig till exempel inte om att vara minister. Det är politikens innehåll som är det viktiga, sade Jimmie Åkesson.

Det är om de borgerliga partierna i valet nästa år blir mindre än de rödgröna som SD kommer få makt på riktigt, menar Åkesson.

– Det är då, Sverigevänner, som vi kommer ha inflytande i det här landet, sade han.

Enligt Åkesson kommer Moderaterna ha SD:s stöd om partiet fortsätter på samma spår med en tuffare invandringspolitik samt inte går alltför långt till höger.

– Om ett parti tar hela eller delar av vårt program, och sedan frågar efter vårt stöd. Då kommer jag inte säga nej, sade han och menade att det absolut viktigaste är att få bort regeringens destruktiva politik och rädda Sverige.

Men SD kommer alltså kräva att politiken i betydande delar motsvarar deras. Förutom en restriktiv invandringspolitik vill SD se tydliga förändringar för fattigpensionärer samt att personer inom blåljusyrken får det bättre.

Jimmie Åkesson påpekade också att Moderatledaren Anna Kinberg Batra ska ha heder för att hon inte beter sig lika naivt och barnsligt som de övriga partierna, som bland annat vägrar prata med SD.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0