Maktstriden i SD
Partisekreterare Richard Jomshof (SD).

Jomshof: Expo-artikel bakom uteslutningshot

Publicerad 26 februari 2015 kl 16.05

Inrikes. Flera personer som förekommer i det alternativa styrelseförslag som lagts fram i SD Stockholms stad hotas av uteslutning. Enligt kritiker försöker partiledningen göra sig av med sin interna opposition – men partisekreterare Richard Jomshof hävdar att bakgrunden istället är att utmanarna blivit uthängda i vänsterextrema Expo.

Dela artikeln

I Expos artikel, som publicerades förra veckan, anklagas flera av SD-utmanarna för att hysa "extrema" uppfattningar – bland annat eftersom de har visat intresse för klassiska konservativa tänkare. 

Exempelvis pekar Expo på att en styrelsekandidat har översatt flera böcker av den berömde författaren Ernst Jünger för det svenska bokförlaget Atlantis. Anton Stigermark anklagas å sin sida för att ha skrivit en artikel om Oswald Spengler – en av 1900-talets mest uppmärksammade filosofer – i SD:s egen nättidning "Samtiden". 

I en öppenhjärtig intervju med Expo bekräftar SD:s partisekreterare Richard Jomshof att de uteslutningsärenden som partiets medlemsutskott inlett gäller de personer som förekommer i den vänsterextrema tidskriftens uthängning.

– Det handlar om personärenden mot de som ni uppmärksammat. Att det gått så långt att vi tittar och utreder visar någonstans att vi tar signalerna på största allvar, säger Jomshof till Expo.

Även William Hahne, som föreslås som ordförande i det alternativa styrelseförslaget, hotas av uteslutning efter att ha förekommit i Expos artikel. Enligt Expo har Hahne "retweetat" ett inlägg på Twitter som skrivits av en person som har kopplingar till den nationalistiska organisationen Nordisk Ungdom.

Richard Jomshof säger till tidskriften att det finns misstankar om att personerna som omnämnts av Expo inte ställer upp på partiets "grundläggande värderingar".

Maktstriden avgörs under SD Stockholms stads årsmöte på söndag. Samtliga SD-medlemmar i Stockholms stad har rätt att delta och rösta på något av de två styrelseförslagen.

Artikeln är uppdaterad i efterhand: Vissa namn har strukits.

Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.