Ekot och jihadisterna
Sveriges Radio-reportern Sanna Drysén gör ett av sina så kallade snyftreportage med pojkvännen Raad Al-Duhan, i december 2019.

Journalist på Ekot inledde förhållande med islamistiskt terrorhot

Publicerad 5 maj 2021 kl 09.50

Media. En kvinnlig reporter på Ekot i Sveriges Radio inledde en relation med Gävleimamens son – en islamist som Säpo klassar som ett hot mot rikets säkerhet. Kvinnan, Sanna Drysén, har samtidigt gjort så kallade snyftreportage om pojkvännen för Sveriges Radios räkning, avslöjar Doku.

Dela artikeln

Ekot i Sveriges Radio granskade hösten 2019 fall med islamister som klassats som hot mot rikets säkerhet av Säkerhetspolisen.

Två av dem som Säpo vill utvisa ur Sverige är Gävleimamen Riyad Abdulkarim Jassim (Abo Raad) och hans son Raad Riyad Abdulkarim Al-Duhan (Raad Al-Duhan).

Den kvinnliga Ekojournalisten, Sanna Drysén, gjorde en rad reportage om fallen i slutet av 2019.

"Reportagen bestod i allt väsentligt av kritik mot Säkerhetspolisen och övriga myndigheter och mot bristande transparens i tillämpningen av lagen", skriver Doku.

En intervju som kvinnan gjorde med Raad Al-Duhan fick kritik, bland annat av terroristforskaren Magnus Ranstorp, som skrev att intervjun inte stärkte känslan av opartiskhet.

Doku avslöjar nu att Sanna Drysén själv inledde en relation med Raad Al-Duhan. Han har även bott hemma hos Drysén, och är idag skriven på en exklusiv Stockholmsadress tillsammans med Dryséns mamma.

Mamman har själv skrivit brev till justitieminister Morgan Johansson (S) med kritik mot hur Raad Al-Duhans ärende har hanterats.

Klas Wolf-Watz, chef och ansvarig utgivare för Ekot, säger att Sanna Drysén inte längre är kvar på redaktionen.

– Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag. Det resulterade i att hon slutade på egen begäran i början av oktober 2020, säger han till Doku.

Sanna Dryséns reportage finns dock ännu kvar på Sveriges Radios hemsida och det finns inga upplysningar i artiklarna om att den ansvariga journalisten har ett kärleksförhållande med mannen som artiklarna handlar om.

"Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen", står det istället under artiklarna.

SKANDALBILDERNA: Här äter SR-kvinnans islamistpojkvän middag med SD-topp


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.