Ekot och jihadisterna
Sanna Drysén (t.v.). Ekochefen Klas Wolf-Watz i "Aktuellt".

Ekot kommer inte avpublicera reporterns intervju med sin islamistiske pojkvän

Publicerad 6 maj 2021 kl 15.29

Media. Igår avslöjades att Ekots reporter Sanna Drysén inlett en relation med Gävleimamens son, som klassas som ett hot mot Sveriges säkerhet. Men de så kallade snyftreportage som Drysén gjort om sin pojkvän får ligga kvar på Sveriges Radios hemsida.
– Jag står bakom innehållet, säger Ekochefen Klas Wolf-Watz om inslagen.

Gilla artikeln på Facebook

Ekot gjorde i slutet av 2019 en rad inslag om den grupp islamister som Säpo har velat utvisa eftersom de hotar rikets säkerhet.

En stor del av inslagen gjordes av Sanna Drysén, som bland annat låg bakom ömmande reportage om en av männen – den så kallade Gävleimamens son Raad Al-Duhan, som är dömd för att ha dödshotat Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg .

Igår avslöjade Doku att Sanna Drysén har inlett ett förhållande med Raad Al-Duhan, som idag är skriven hos Dryséns mor på en exklusiv adress i Stockholm. Det framkom också att Ekoredaktionen hade fått kännedom om förhållandet, men mörkat det utåt. Reportern valde självmant att lämna Ekot.

Samtidigt ligger Sanna Dryséns så kallade snyftreportage om Raad Al-Duhan kvar på Sveriges Radios hemsida, bland annat en inkännande intervju hon gjorde med pojkvännen i december 2019. Intervjun fick när den först publicerade hård kritik för att vara partisk, bland annat av terrorforskaren Magnus Ranstorp.

I "Aktuellt" på onsdagskvällen deltog Ekots chef Klas Wolf-Watz. Han förklarade då att han "står bakom" Sanna Dryséns inslag och att han tänker låta dem ligga kvar på hemsidan.

– Jag har landat i att inslagen håller. Jag står bakom innehållet. Det är nyhetsmässigt relevant att de fortfarande är publicerade, sade han.

Dokus Sofie Löwenmark, som låg bakom avslöjandet, deltog också i Aktuellt och var kritisk till Ekochefens linje.

– Jag tyckte det fanns skäl att kritisera de här granskningarna redan när de sändes. Det var 17 inslag och alla hade ungefär samma vinkel. Man fick inte höra någon motbild, den andra sidan. Intervjuerna med de här personerna var väldigt riktade till deras fördel, och det gäller även Gävleimamens son, sade Löwenmark.

Klas Wolf-Watz höll är dock av en annan uppfattning.

– Jag håller inte med om det. Det var en väldigt viktig granskning som genomfördes, sade han i Aktuellt.

Artiklarna, som alltså får ligga kvar på SR:s hemsida, har nu märkts med ett tillägg:

"Ekot har fått kritik för delar av rapporteringen kring det här ämnet och omständigheterna kring en tidigare anställd. Ta del av den debatten via länkarna nedan."


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0