Ekot och jihadisterna
Peter Wolodarski och Cilla Benkö har hamnat i en hätsk ordstrid.

SR-chefen: Wolodarski sprider fake news

Publicerad 16 maj 2021 kl 12.18

Media. Sveriges Radios vd Cilla Benkö anklagar Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski för att publicera "rena faktafel". Detta efter att Wolodarski skrivit om den statliga radions förhållande till islamister och Säkerhetspolisen.

Gilla artikeln på Facebook

"I en ledarartikel idag sprider Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski rena faktafel, ignorerar den information hans tidning haft sedan i onsdags och insinuerar allvarliga anklagelser mot Sveriges Radio."

Så skriver Cilla Benkö i ett pressmeddelande som skickats ut på söndagen.

Bakgrunden är att Peter Wolodarski publicerat en ledarartikel om skandalen kring Ekots reporter Sanna Drysén och hennes så kallade snyftreportage om sin islamistiske pojkvän, Gävleimamens son Raad Al-Duhan.

Wolodarski är kritisk till SR:s agerande i samband med händelsen och anser att man borde ha varit öppen med vad som inträffat redan i höstas, då Ekoredaktionen informerades Dryséns förhållande.

"En mediechef som tror att en skandal av detta slag i första hand ska behandlas som ett 'personalärende', har inte enbart missförstått sin viktigaste lojalitet – den mot allmänheten. Själva försöket att i tysthet begrava historien bidrar också till att underminera förtroendet för den publicistiska verksamheten", skriver han.

Peter Wolodarski hänvisar också till att SR tidigare har avslöjats ha nära band till Säpo. Han påstår dessutom att höga SR-chefer "i samband med sina tillsättningar skriftligen fått bekräfta sin roll i just totalförsvaret i händelse av krig".

"Är den svenska säkerhetstjänsten inblandad? Intresserar sig Säpo, precis som under efterkrigstiden, för medarbetare i public service?" skriver DN-chefen.

Cilla Benkö svarar:

"Sveriges Radio har inga som helst kopplingar till SÄPO. Att en mediechef i Sverige 2021 insinuerar detta är häpnadsväckande."

Hon hänvisar till att hon redan i onsdags svarade en DN-reporter "att det inte funnits någon kontakt med SÄPO".

"Peter Wolodarski väljer att ignorera detta i sin ledare idag i vad som bara kan beskrivas som en förfalskning av historien. Insikten om situationen som fanns i september 2020 kom fram i en intern dialog och hanterades då direkt", fortsätter Cilla Benkö.

Det Wolodarski påstår om de höga SR-cheferna och Säpo är också felaktigt, skriver hon.

"Jag är den högsta chefen på Sveriges Radio och varken jag eller någon annan har gjort detta. Varför Peter Wolodarski påstår felaktigheter är mycket svårt att förstå."


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0