Israeliskt bombanfall mot Iran

Publicerad 19 april 2024 kl 04.06

Utrikes. I vad som kan utgöra ännu en eskalering av konflikten i Mellanöstern inledde Israel under natten svensk tid en attack mot Iran.

Dela artikeln

Källor inom den amerikanska regeringen bekräftar för ABC News att israeliska robotar har träffat mål inne i Iran.

På sociala medier sprids filmer och bilder som visar projektiler.

Enligt den iranska nyhetsbyrån Fars har tre explosioner skett nära en militärbas i Isfahan – där det finns en militär flygbas, en kärnreaktor och ett atomforskningscenter.

En iransk myndighetsperson uppger att flera mindre drönare skjutits ner.

Nyhetsbyrån Tasnim rapporterar med hänvisning till "trovärdiga källor" att kärnkraftsanläggningarna i Isfahanprovinsen är "helt säkra".

Enligt obekräftade uppgifter har Israel samtidigt angripit mål även i Irak och Syrien.

Flera flygningar över iranskt luftrum har letts om till andra rutter. Samtliga internationella flygningar från Teherans internationella flygplats har stoppats.

Efter att Israel bombat Irans konsulat i Damaskus och dödat två iranska generaler hämnades Iran i helgen med att för första gången direkt attackera Israel. Dock stoppades i princip samtliga projektilerna som skickades av Israels luftvärnsrobotsystem Iron Dome.

USA ska ha pressat Israel att inte besvara det iranska anfallet. Enligt medieuppgifter på torsdagen hade Vita huset till och med gått med på att låta Israel inleda en markoffensiv i Rafah bara man inte angrep Iran.

Irans högsta ledare, ayatolla Khamenei, fyller idag 85 år.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.