Konflikten i Ukraina
Jason Kenney.

Kanada ska inte stödja Ukrainas nazister

Publicerad 29 juni 2015 kl 08.56

Inrikes. Kanadas regering kommer inte att ge stöd till Azovbataljonen och andra nynazistiska grupperingar som slåss för regimen i Kiev. Det uppger Kanadas försvarsminister Jason Kenney i en intervju med The Canadian Press.

Gilla artikeln på Facebook

Nyligen röstade USA:s representanthus igenom ett lagförslag som förbjuder president Barack Obama att vapenträna Azovbataljonen i Ukraina, med hänvisning till att bataljonen är nynazistisk.

Azov består till stor del av utländska frivilliga, varav flera är svenskar med bakgrund inom den nazistiska rörelsen. Obamas plan var att träna upp bataljonen inom ramen för "Operation Fearless Guardian" som en amerikansk specialstyrka just nu genomför i Ukraina.

Enligt försvarsminister Jason Kenney kommer Kanada inte att ge något militärt bistånd till Azov. Han understryker dock han att det det beslutet, till skillnad från i USA, inte kommer att formaliseras i någon lag och att Kanadas bistånd till Ukraina fortsätter. Anledningen är att parlamentet inte kommer att sammanträda förrän efter valet i oktober.

– Man ska inte låta en liten grupp odågor i en bataljon karakterisera hela det nya Ukraina, som är västvänligt och delar de demokratiska värderingarna, säger försvarsministern.

Kanadas regering beslutade i våras att skicka 200 soldater till Ukraina för att träna upp den ukrainska försvarsmakten. En anledning till interventionen är att det finns ett hårt tryck från den ukrainska diasporan i Kanada. Det finns över en miljon kanadensiska medborgare med ukrainskt påbrå, vilket gör ukrainarna en av Kanadas största etniska grupper.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0