Pedofillobbyisten Kjell Rindar fick inleda Pride och hyllades som hjälte i DN.

" />

Pedofillobbyisten Kjell Rindar fick inleda Pride och hyllades som hjälte i DN.

" />

Pedofillobbyisten Kjell Rindar fick inleda Pride och hyllades som hjälte i DN.

" />
Pride Stockholm
Arkivbild: Micke Kazarnowicz

Känd pedofilledare invigde Pride

Publicerad 1 februari 2012 kl 01.02

Kulturnyheter.HBT-veteranen Kjell Rindar var en av tre personer som höll tal under den senaste Pridefestivalens invigning. Men Rindar är inte vilken RFSL-lobbyist som helst. Under sin tid som ordförande för den tungt skattefinansierade organisationen arbetade Rindar från ledande ställning aktivt för att avskaffa byxmyndigheten och göra pedofili både lagligt och rumsrent. Så sent som 1999 talade han sig varm om sexförhållanden mellan småpojkar och äldre män. Trots att informationen fanns lättillgänglig mörkades Rindars förflutna helt i svensk media.

Gilla artikeln på Facebook

Tillsammans med HBT-predikanten Anna Mohr och "den gravida mannen" Thomas Beatie fick Kjell Rindar äran att inviga Pridefestivalen i Stockholm i somras. Temat för 2011 års upplaga av det årliga HBT-jippot var "öppenhet".

Rindar blev tidigt en profilfigur inom den svenska HBT-lobbyn. Redan 1973 blev han för första gången förbundsordförande för dåvarande Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) – ett uppdrag som han skulle återta på 80-talet.

Hyllades i DN
I samband med Prideinvigningen skrev DN:s Lennart Kuick en okritisk hyllningsartikel till Rindar, som där kallas "en av förgrundsgestalterna i kampen för homosexuellas lika rätt i samhället".

Det – tillsammans med övrig svensk media – dock valde att avstå från att berätta är att Kjell Rindar, såväl under sin tid i RFSL som efteråt, samtidigt kämpat för pedofilers rätt att ha sex med barn. I själva verket etablerade sig Rindar tidigt som en av de ledande figurerna i den öppet pedofilvänliga rörelsen i Sverige.

På 70-talet började den så kallade Pedofila Arbetsgruppen (PAG) att få inflytande över RFSL:s verksamhet. PAG arbetade aktivt för att sänka straffet för sexbrott mot barn och sänka åldersgränsen för lagligt sex. Under PAG:s inflytande lämnade RFSL år 1983 ett remissyttrande till justitiedepartementets sexualbrottskommitté (SOU 1982:61) som låg till grund för skärpta lagar för sexuella övergrepp mot barn.

Yttrandet, som undertecknades av dåvarande förbundsordföranden Kjell Rindar själv, kritiserade i skarpa ordalag tanken på att överhuvudtaget ha en laglig byxmyndighetsålder. Enligt Rindar och de andra har barn ett "behov av sexualitet som behöver tillgodoses". RFSL krävde därför att barns "frivilliga eller på eget initiativ tillkomna sexuella umgänge med en vuxen" inte skulle vara straffbart. Det stora problemet var inte pedofilen utan "omgivningens ofta negativa attityder som skapar problem och ångestkänslor hos de unga", hette det i uttalandet.

"Ömma, kärleksfulla pedofiler"
I en bilaga till yttrandet med titeln "Vem är förbrytaren?" gick författarna ännu längre:

"Vem är förbrytaren? Pedofilen som skänker ömhet och kärlek och främjar en naturlig sexual- och personlighetsutveckling eller så kallade normala människor som orsakar förvirring och med tabuterror hindrar den naturliga köns- och personlighetsutvecklingen [...] Pedofilen är inte sjuk. Han är ensidig i sin sexuella fixering."

I takt med att samhällssynen på pedofili blev skarpare under det sena 80-talet och 90-talet gick PAG under jorden och RFSL började utåt sett påstå sig ta avstånd från pedofili. Förbundet kallar sig numera "Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter", för att ytterligare förtydliga att man låtit den pedofila falangen träda åt sidan.

Men mycket tyder ändå på att pedofilpositiva föreställningar lever kvar inom RFSL, som i skydd av en allt mer tilltagande politisk korrekthet har sluppit undan all form av kritisk granskning av media.

"Jättepositivt ragga fritidspojkar"
I sin film Pelle Polis från 1999, som SVT vägrade sända (se den online här), intervjuade konstnären Pål Hollender flera tidigare företrädare för RFSL om pedofilfrågan - däribland Kjell Rindar. I filmen framgår med all önskvärd tydlighet att Rindar under de 16 år som gått inte har ändrat sin uppfattning om pedofiler.

– Du skulle titta på vilka positiva konsekvenser det finns, utbrister Rindar och börjar berätta om en bekant som gått runt på stan och raggat på småpojkar.

– Den här killen jag tänker på raggade ofta på sådana där flipperhallar där sådana här killar stod på framförallt 60- 70-talet och spelade flipper. De hade ju ingenstans att gå. Fritids var ju inte uppfunnet då. Det var egentligen ingen som såg dem. De var inte sedda. Plötsligt så blir de sedda av en vuxen man som har en bil och som kör dem hem. De fick naturligtvis hamburgare och det ena med det andra. Det var jättekul det här och plus kontakten med den här killen då, berättar Rindar.

Hyggliga pedofiler i Tunisien
Rindar beskriver också Pedofila arbetsgruppen som "riktigt hyggliga människor" som brukade "visa bilder på pojkar dom hade filmat i Tunisien med varandra".

– De var kåta och dom hade roligt med västerlänningar som naturligtvis bjöd dem på någonting och som dom umgicks med, säger Rindar.

– Jag tycker det vore bra om man hade ett klimat som möjliggjorde att det fortfarande fanns en pedofil arbetsgrupp, som förde fram de här argumenten helt öppet. Sen kunde man ju debattera det här, istället för att skrika arslet av sig, som många gör.

Fria Tider har förgäves sökt företrädare för Stockholm Pride för en kommentar.

RFSL:s kopplingar till pedofili

• Hösten 2003 dömdes RFSL Ungdoms ordförande till villkorlig dom för sexuella övergrepp mot en 13-årig pojke som var medlem i organisationen. Idag hade samma brott förmodligen bedömts som våldtäkt mot barn och resulterat i flera års fängelse.

• Sommaren 2002 avslöjade tidningen Världen idag en omfattande kommersiell sexhandel med barn på RFSL:s hemsida. Artiklarna vann Guldspaden och nominerades till Stora journalistpriset.

• Våren 1999 berättar Pål Hollender i Göteborgs-Posten att höga RFSL-företrädare förespråkar pedofili, men att opinionen inte klarar det än.

• 1993 visade en FN-rapport att RFSL:s reseguide Spartacus användes flitigt av pedofiler när de gjorde sina sexresor till Thailand. Guiden var, enligt FN, en vägledning för pedofiler som var på jakt efter barn utomlands.

• 1991 diskuterade RFSL:s förbundskongress en underavdelning för pedofiler. Motionen avslogs, men samma år avslöjades att Pedofila Arbetsgruppen hade en postbox som gick till RFSL:s adress.

• 1983 skickade RFSL ett sexualpolitiskt uttalande till justitiedepartementet där man försvarar en positiv inställning till pedofili: ”Vem är förbrytaren? Pedofilen skänker ömhet och kärlek… Pedofilen är inte sjuk…”


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.