Covid-19 i Sverige

"Katastrofal epidemi" i Iran – men Sverige stoppar inga flyg

Publicerad 28 februari 2020 kl 11.22

Utrikes. Coronautbrottet i Iran är mycket värre än vad myndigheterna säger, hävdar vårdanställda i landet, enligt Aftonbladet. Sverige kommer dock inte stoppa flyg från landet.

Gilla artikeln på Facebook

I måndags dog tre personer i Iran av coronaviruset, enligt officiella siffror. Men egentligen dog 17 personer på ett enda sjukhus i huvudstaden Teheran.

Det hävdar i varje fall en så kallad "anonym kvinnlig anställd" på Shohadaye Yaftabad-sjukhuset.

I en ljudinspelning publicerad på ett regimkritiskt Instagramkonto, säger kvinnan enligt Aftonbladet, att:

"Nu riskerar jag mitt liv och lämnar det här röstmeddelandet. Det jag sett med mina egna ögon är att situationen är mycket mer katastrofal än våra statliga medier berättar. När jag jobbade på sjukhuset i går dog 17 personer av coronaviruset."

Samma dag uppgav myndigheter att åtta personer dött i hela landet sedan den 19 februari.

Sjukhusets huvudläkare ska också ha sagt att mellan 50-60 procent av de som smittats i Iran dör. Den anonyma kvinnan påstår att det pågår en "katastrofal epidemi" i landet.

Enligt Aftonbladet är Irans officiella siffror också skrämmande. Nu säger iranska myndigheter att 26 personer dött av 245 insjuknade, alltså ett dödstal på över tio procent. Den höga siffran skulle dock kunna bero på en underrapportering av coronasmittade.

Även svenska Folkhälsomyndigheten påpekar att utbrottet i Iran, som länge drabbats hårt av USA:s sanktioner, är det mest oroväckande. Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker dock inte att flygen från Iran till Sverige ska stoppas. Han kallar den senaste informationen från Iran för "rykten" och det kan man inte basera drastiska åtgärder på, säger han.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0