Staffanstorps reklamfilm

Åkessons kritik mot Staffanstorps-filmen: Ungdomsgänget är för svenskt

Publicerad 15 november 2019 kl 00.13

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att Staffanstorps reklamfilm om sin kommun är helt legitim, säger han i en intervju med Kvällsposten/Expressen. Men det finns ett sakligt fel: Ungdomsgänget i filmen är för svenskt.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan släppte Staffanstorp en reklamfilm som utmålar den egna kommunen som en av allt färre trygga platser i dagens Sverige.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) har försvarat filmen och menar det är viktigt att spegla verkligheten.

En annan som försvarar filmen är SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han tycker den är helt legitim, säger han i Kvällsposten.

Informationsfilmen, som den officiellt kallas, har av vänstern anklagats för att vara "rasistisk" eftersom den bara föreställer svenskar.

Även Jimmie Åkesson har kritik, men av en helt annan sort. Det finns nämligen en sak i filmen som inte stämmer överens med verkligheten, enligt honom.

I början av klippet visas ett ungdomsgäng i Malmö som skrämmer en barnfamilj att flytta till Staffanstorp. Gänget, som framställs som hotfullt, ser ut att bestå av svenskar.

– Om man nu reagerar på att den här familjen är för svensk, reagerar man då inte på att det här ungdomsgänget också är ett svenskt ungdomsgäng? För det är inte den typiska rånaren i Malmö, säger SD-partiledaren i Kvällsposten.

Åkesson förklarar också i intervjun att han inte vill att Christian Sonesson går över till Sverigedemokraterna, som styr Staffanstorp i samarbete med Moderaterna. Detta eftersom han är en av de bästa moderaterna som finns i landet.

Staffanstorps film har fått närmare 200.000 visningar på Youtube.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0