Knivattacken i Reading
Khairi Saadallah.

Khairi, 25, var kristen konvertit som "flydde från islamister" – högg ihjäl tre i terrordåd

Publicerad 25 juni 2020 kl 11.40

Utrikes. 25-årige Khairi Saadallah, som gripits för helgens terrordåd i Reading i Storbritannien, var en kristen konvertit som arbetat som volontär i en baptistkyrka. Det skriver brittiska The Times.

Gilla artikeln på Facebook

Khairi Saadallah invandrade illegalt till Storbritannien från Libyen 2012, men beviljades asyl 2018. Han uppgav då att han flydde från islamister i hemlandet för att han "gillade att dricka alkohol" och inte levde ett "strikt religiöst liv". Asylansökan beviljades trots en färsk fängelsedom mot honom för ett våldsbrott som inte var terrorrelaterat.

Under tre månader 2018, från juni till september, var Khairi volontär i baptistkyrkan Wycliffe Baptist Church.

– Det var oklart om han hade någon tro överhuvudtaget, säger kyrkans föreståndare Stewart Johnston.

– Han staplade stolar, ställde fram stolar, hjälpte till i köket och sådana saker.

Khairi Saadallah uppges ha konverterat till den kristna tron och tatuerat in ett kors på kroppen för att markera sin nya tro. Enligt sin familj var emellertid den unge araben inte främst driven av religiös övertygelse. Han hade börjat dejta en kristen kvinna som han ville gifta sig med.

– Familjen godkände inte att han konverterade till kristendomen så han skulle kunna gifta sig med en brittisk flicka, säger hans syster Eiman.

Under förra veckan, bara ett par dagar innan terrordådet, togs Khairi Saadallah in på psykakuten efter episod utlöst av drogmissbruk. Han släpptes emellertid på fri fot igen, ett beslut som nu får stark kritik i Storbritannien.

Tre män dödades och ytterligare tre skadades i lördagens terrorattack i en park i Reading, väster om London.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.