Knivattacken i Reading

Video: Här grips libysk asylsökare för terrorn i Reading

Publicerad 21 juni 2020 kl 09.39

Utrikes. Suddiga videoklipp som sprids i sociala medier visar gripandet av den man som igår kväll gick till attack mot och knivhögg flera personer i en park i Reading, väster om London, samt en polisrazzia mot ett bostadshus efter dådet.

Gilla artikeln på Facebook

Tre personer dödades i attacken och ytterligare tre är svårt skadade, skriver Independent. Enligt mediekällor greps knivmördaren av en polisman som tacklade omkull honom efter attacken. Många anser nu att den polismannen förhindrade att fler föll offer för den knivbeväpnade mannen.

Den gripne mannen uppges vara en 25-årig asylsökare från Libyen. Det finns starka misstankar om att händelsen är ett terrordåd, även om det än så länge inte officiellt rubriceras som det. Polisens anti-terrorenhet i sydöstra England har kopplats in i utredningen. Under natten mot söndagen genomförde antiterrorstyrkan en razzia mot flera lägenheter i ett bostadshus i Reading, rapporterar Daily Mail.

Den gripne ska även genomgå en sinnesundersökning. Han har enligt BBC News tidigare avtjänat ett fängelsestraff i Storbritannien för ett mindre allvarligt brott, dock inget terrorrelaterat.

Islamiska staten har uppmanat sina anhängare att utföra terrordåd runt om i världen genom att använda knivar och fordon som vapen. Terrorgruppens råd till anhängarna är att välja ut "mjuka måltavlor" med stora grupper av människor, men där säkerhetsnivån är låg. Ett flertal sådana terrordåd har utförts i Storbritannien senaste tiden. Om gårdagens knivattack bekräftas vara ett terrordåd kommer det vara det dödligaste terrordådet i Storbritannien sedan London Bridge-attacken 2017 då elva personer dödades.

Bara ett par timmar innan knivattacken vid sjutiden på kvällen hade en Black lives matter-protest avslutats i parken. Det fanns därför till en början misstankar om att attacken hade med den protesten att göra. Polisen har nu dock officiellt bekräftat att knivdådet inte har med den antivita våldsgrupperingen att göra.

Enligt vänsterextremisternas organisatör, Nieema Hassan, drabbades ingen av demonstranterna av dådet utan alla hade redan lämnat platsen när det ägde rum, rapporterar BBC.


Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0