KI-studie: Coronasjuka har hjärnskador

Publicerad 17 februari 2021 kl 10.59

Vetenskap. Forskare vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset visar i en ny studie att coronasjuka har skador i små kärl samt inflammation i hjärnan, hjärnhinnor och nerver. Resultaten publiceras i Radiology.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna har sammanställt vilka förändringar som kan ses i hjärna och ryggmärg vid covid-19. Under perioden mars till maj undersöktes 185 patienter vid Karolinska universitetssjukhuset, alla med ett positivt PCR-prov för covid-19.

Totalt utfördes 222 undersökningar av hjärnan med hjälp av skiktröntgen (datortomografi, DT), 47 stycken med hjälp av magnetkamera av hjärnan (MR) och sju MR-undersökningar av ryggmärgen. Genomgången visade förekomst av stroke och förändringar relaterade till små kärl i hjärnan hos patienterna med svår covid-19.

– Vi visar att det förekommer stroke i form av både hjärnblödningar och hjärninfarkter som kan ses på vanlig skiktröntgen. Det vanligaste fyndet var dock förändringar som tyder på blodproppar och/eller blödningar i mikroskopiska kärl i hjärnan som bara kan detekteras med särskilda magnetkamera-tekniker. Dessutom ser vi tecken till inflammation i hjärnan, hjärnhinnor och nerver, säger forskningsledaren Tobias Granberg i ett utskick.

Forskarna planerar nu att följa patienterna en längre tid för att se hur skadorna nervsystemet förändras och om de kan förutsäga hur sjukdomen utvecklas.

– Vi vet ännu mycket lite om vilka långtidseffekter på hjärna och ryggmärg som kan ses vid covid-19 och därför är det viktigt med fortsatt multidisciplinär forskning, säger Tobias Granberg.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna

Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.. Spår av katastrofen finns än idag – 60 meter under marken i Skåne.0 Plus

Corona ökar risken att föda för tidigt

Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.. Ökar riskerna för barnet att födas för tidigt.0 

Vetenskap

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0