KI-studie: Coronasjuka har hjärnskador

Publicerad 17 februari 2021 kl 10.59

Vetenskap. Forskare vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset visar i en ny studie att coronasjuka har skador i små kärl samt inflammation i hjärnan, hjärnhinnor och nerver. Resultaten publiceras i Radiology.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna har sammanställt vilka förändringar som kan ses i hjärna och ryggmärg vid covid-19. Under perioden mars till maj undersöktes 185 patienter vid Karolinska universitetssjukhuset, alla med ett positivt PCR-prov för covid-19.

Totalt utfördes 222 undersökningar av hjärnan med hjälp av skiktröntgen (datortomografi, DT), 47 stycken med hjälp av magnetkamera av hjärnan (MR) och sju MR-undersökningar av ryggmärgen. Genomgången visade förekomst av stroke och förändringar relaterade till små kärl i hjärnan hos patienterna med svår covid-19.

– Vi visar att det förekommer stroke i form av både hjärnblödningar och hjärninfarkter som kan ses på vanlig skiktröntgen. Det vanligaste fyndet var dock förändringar som tyder på blodproppar och/eller blödningar i mikroskopiska kärl i hjärnan som bara kan detekteras med särskilda magnetkamera-tekniker. Dessutom ser vi tecken till inflammation i hjärnan, hjärnhinnor och nerver, säger forskningsledaren Tobias Granberg i ett utskick.

Forskarna planerar nu att följa patienterna en längre tid för att se hur skadorna nervsystemet förändras och om de kan förutsäga hur sjukdomen utvecklas.

– Vi vet ännu mycket lite om vilka långtidseffekter på hjärna och ryggmärg som kan ses vid covid-19 och därför är det viktigt med fortsatt multidisciplinär forskning, säger Tobias Granberg.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0