Hagia Sofia

Klart: Kristna symbolen Hagia Sofia blir moské

"Erdogan har skrivit på dekret som formellt gör byggnaden till moské"

Publicerad 10 juli 2020 kl 17.01

Utrikes. Turkiets högsta domstol river nu upp den lag som på 1930-talet gjorde Hagia Sofia i Turkiets största stad Istanbul till museum, uppger flera medier. Och Erdogan förvandlar byggnaden till moské.

Gilla artikeln på Facebook

Beslutet från 1930-talet som gjorde Hagia Sofia i nuvarande Istanbul till ett museum rivs upp. 

Byggnaden uppfördes som en kyrka i dåvarande Konstantinopel på 500-talet av den kristne kejsaren Justinianus I och är i grunden en av kristendomens främsta symboler i hela världen.

Efter att Konstantinopel föll till islamister 1453 förvandlades den till en moské, men efter Atatürks sekulära maktövertagande i Turkiet blev byggnaden 1934 ett museum.

Hagia Sofia är numera Turkiets mest välbesökta turistmål.

Men idag beslutade alltså landets Högsta domstol att byggnaden inte längre ska vara ett museum.

Men inte nog med det. Enligt Ekot har landets president Recep Tayyip, som på senare år alltmer islamiserat Turkiet, även skrivit under ett dekret som "formellt gör om byggnaden till en moské".

Hagia Sofia ingår i Unescos världsarvslista och enligt TT har FN-organet vädjat till Turkiet att inte förändra kyrkans neutrala status.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.