Hagia Sofia

Hagia Sofia väntas bli moské nästa vecka

Publicerad 9 juli 2020 kl 14.09

Utrikes. Den 1500 år gamla Hagia Sofia i nuvarande Istanbul, som stod en stark kristen symbol i Konstantinopel, kan förvandlas till en moské redan nästa vecka. Det troliga är att regeringen får sin vilja igenom, uppger Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den turkiska regeringen som nu planerar att göra om Hagia Sofia till en moské. Kyrkan uppfördes på 500-talet av den bysantiske kejsaren Justinianus I.

Efter att Konstantinopel föll till islamister 1453 förvandlades den till en moské, men efter Atatürks sekulära maktövertagande i Turkiet blev byggnaden 1934 ett museum.

Men nu öppnar alltså president Receb Tayyib Erdogan, som infört ett alltmer islamistiskt styre i landet, för att åter göra kyrkan till en moské.

Det kan ske redan nästa vecka, då högsta domstolen prövar frågan.

– Högsta domstolen vill inte vara ett hinder i regeringens planer om att göra Hagia Sofia till moské, och vill skaka bort sitt ansvar från ett politiskt beslut, säger Burak Bilgehan Ozpek, professor i statsvetenskap i Ankara, till Ekot.

Enligt Sveriges Radio förväntas domstolen riva upp lagen som bestämt att byggnaden ska vara ett museum och inte en gudstjänstbyggnad. Detta innebär att Erdogan kan öppna Hagia Sofia för muslimsk bön redan nästa vecka den 15 juli.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0