Klimatet
Madrid, januari 2021.

Klimatexperter: Global uppvärmning bakom kalla vintern

Publicerad 15 februari 2021 kl 11.17

Inrikes. Att vintern har varit ovanligt kall beror på den globbala uppvärmningen. Det förklarar klimatforskare nu – men "mekanismerna är inte klarlagda", rapporterar Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

I Sverige och på många andra håll i världen har vintern varit osedvanligt kall i år, och vi har bland annat sett fenomen som snökaos i Madrid.

Detta har skapat problem för medierna och så kallade klimatexperter, som förmedlar bilden av att vädret hela tiden blir varmare på grund av mänskligt styrda klimatförändringar.

Men nu kan man ha hittat en lösning. Forskare har nämligen kommit på att det går att använda global uppvärmning för att förklara både ovanligt varmt och ovanligt kallt väder.

"Nu hävdar flera forskare att det extrema vintervädret kan hänga ihop med den globala uppvärmningen", skriver Expressen triumfatoriskt.

Vänstertidningen citerar klimatforskaren Jennifer Francis vid Woodwell Climate Center som hävdar att polarvirveln och jetströmmarna försvagas av att temperaturen på Arktis ökar, vilket leder till kallare vintrar.

En tysk klimatforskare uppger dock för BBC att förändringar i jetströmmarna också kan leda till att vi får varmare vintrar, skriver Expressen.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0