Klimatet
Madrid, januari 2021.

Klimatexperter: Global uppvärmning bakom kalla vintern

Publicerad 15 februari 2021 kl 11.17

Inrikes. Att vintern har varit ovanligt kall beror på den globbala uppvärmningen. Det förklarar klimatforskare nu – men "mekanismerna är inte klarlagda", rapporterar Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

I Sverige och på många andra håll i världen har vintern varit osedvanligt kall i år, och vi har bland annat sett fenomen som snökaos i Madrid.

Detta har skapat problem för medierna och så kallade klimatexperter, som förmedlar bilden av att vädret hela tiden blir varmare på grund av mänskligt styrda klimatförändringar.

Men nu kan man ha hittat en lösning. Forskare har nämligen kommit på att det går att använda global uppvärmning för att förklara både ovanligt varmt och ovanligt kallt väder.

"Nu hävdar flera forskare att det extrema vintervädret kan hänga ihop med den globala uppvärmningen", skriver Expressen triumfatoriskt.

Vänstertidningen citerar klimatforskaren Jennifer Francis vid Woodwell Climate Center som hävdar att polarvirveln och jetströmmarna försvagas av att temperaturen på Arktis ökar, vilket leder till kallare vintrar.

En tysk klimatforskare uppger dock för BBC att förändringar i jetströmmarna också kan leda till att vi får varmare vintrar, skriver Expressen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0