Terrordådet i Rouen

Knivdramat utspelade sig i denna kyrka. Foto: Katolska kyrkan.

Araber skar halsen av präst i terrordåd mot fransk kyrka

  • Två arabiska män tog sig in i kyrkan via en bakdörr
  • Skar halsen av präst och knivskar nunna svårt
  • Tog flera personer som gisslan. Sköts ihjäl av polis
  • En av terroristerna känd IS-jihadist som dömts till fotboja
  • Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för terrordådet
Publicerad 26 juli 2016 kl 11.07
Av Mattias Albinsson

Utrikes. En präst har dödats och ytterligare en församlingsmedlem har blivit svårt knivskuren i ett terrordåd mot en kyrka i Normandie i norra Frankrike idag på förmiddagen. Det skriver Paris-Normandie. Terroristerna sköts ihjäl i samband med dådet som Islamiska staten tagit på sig ansvaret för.

Dela artikeln

Två knivbeväpnade terrorister tog sig genom en bakdörr in i en katolsk kyrka i provinshuvudstaden Rouen idag på morgonen. Där knivmördade de en präst, knivskar ytterligare en person och tog flera som gisslan. Enligt AP, som citerar myndighetskällor, skar terroristerna halsen av prästen.

Le Figaro skriver att den döde prästen var 84-årige fader Jacques Hamel som varit präst i nästan 60 år. Han hade varit verksam i den aktuella kyrkan i tjugo år och hade ansvar för bemanningen av kyrkan under juli månad.

Enligt samma tidning tvingades den 84-årige prästen ned på knä framför sina arabiska bödlar som därefter läste en muslimsk bön över honom innan de skar av hans hals.

Rapporterna om antalet döda och skadade var motstridiga under förmiddagen. Ett tag talades det om fyra döda präster, en siffra som senare korrigerades till en död präst. Utöver prästen skadades tre personer varav en fick livshotande skador.

Le Figaro skriver att den svårt knivskurna är en nunna som deltog i en morgonsamling i kyrkan.

Terrorist med fotboja
En kvinnlig kyrkobesökare uppges ha lyckats fly ur kyrkan och slog larm.

– De kom in väldigt plötsligt. De tog plats. De pratade arabiska. Jag såg en kniv. Jag stack därifrån när de attackerade fader Jacques. Jag vet inte ens om de insåg att jag försvann, säger hon.

Myndigheterna berättar att polisens båda specialstyrkor BRI och RAID, som arbetar med att bekämpa gängkriminalitet respektive terrorism, larmades.

– De var där extremt snabbt, säger en talesman för inrikesdepartementet.

När de båda terroristerna, med kniv i hand, ett kort ögonblick gick ut ur kyrkan vid elvatiden på förmiddagen tog terrordramat slut. Specialpoliserna som omringat kyrkan sköt ihjäl de båda männen.

En av terroristerna har identifierats som en 19-årig jihadist som förra året försökte ta sig till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten. Han stoppades i Turkiet och greps senare på en flygplats i Schweiz. Därefter utvisades han till Frankrike och dömdes till fängelse för förberedelse till terrorbrott.

Kriminalvården tyckte emellertid i mars i år att det räckte om jihadisten försågs med fotboja så han kunde avtjäna straffet i sitt hem. Åklagaren försökte förgäves överklaga det beslutet.

IS tar på sig ansvaret
Enligt den franska regeringen rör det sig om ett islamistiskt terrordåd som IS tagit på sig ansvaret för via sin nyhetsbyrå Amaq. Vatikanen har fördömt dådet som ett "barbariskt mord".

Frankrikes president François Hollande lade under förmiddagen om sitt schema och åkte i all hast till Rouen. Normandies provinspresident Hervé Morin tog sig också till platsen för terrordådet.

– Vi måste kriga mot Islamiska staten med alla tillgängliga medel, sade Hollande i ett tal där han samtidigt manade till försoning och enighet mellan olika grupper i samhället.

Terrordådet mot en katolsk kyrka i Frankrike kommer samma dag som Världsungdomsdagen inleds i Krakow i Polen. Världsungdomsdagen är en stor katolsk festival som anordnas vart tredje år och brukar dra miljoner besökare.

Irakisk terrorist åkte från Sverige till Polen – skulle begå terrordåd under påvebesök

En gripen
En person uppges ha gripits med anledning av terrordådet. Vem den gripna är har polisen inte avslöjat, men det ska vara en person närstående den av de båda terroristerna som tidigare dömts för förberedelse till terrorbrott.

Under eftermiddagen genomförde polisens insatsstyrka BRI en razzia mot en adress där den ena terroristen bodde.

Klockan sex på kvällen anordnas minnesgudstjänster i två olika kyrkor med anledning av terrordådet och för att hedra den mördade prästen Jacques Hamel.

Manar till attacker mot kyrkor
Islamiska staten har tidigare manat till terrordåd mot franska kyrkor. Vid åtminstone ett tidigare tillfälle har IS planerat massakrera kristna kyrkobesökare.

I april förra året var den algeriske studenten Sid Ahmed Ghlam, på uppdrag från en av IS terrorceller, på väg för att genomföra ett terrordåd mot två kyrkor i Parisförorten Villejuif. Efter att ha mördat en kvinna för att stjäla hennes bil råkade han av misstag skjuta sig själv i benet. Terroristen kunde därefter gripas av polisen.

Dagens misstänkta terrordåd i Rouen är det femte islamistiska terrordådet i Frankrike hittills i år. Som jämförelse drabbades landet av totalt tre islamistiska terrordåd under 90-talet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.