Helge Fossmo.

Knutbypastorn snart en fri man

Publicerad 4 december 2019 kl 12.24

Lag & Rätt. Den så kallade Knutbypastorn Helge Fossmo (idag Iversen) har fått sitt så kallade livstidsstraff tidsbestämt. Det innebär att han ska friges i april 2021.

Gilla artikeln på Facebook

Örebro tingsrätt beslutade på onsdagen att tidsbestämma den idag 48-årige Knutbypastorns livstids fängelsestraff till 26 år.

Det innebär egentligen drygt 17 års fängelse eftersom Sverige tillämpar automatisk två tredjedelsfrigivning.

Helge Fossmo dömdes år 2004 av Svea hovrätt till livstids fängelse för anstiftan av mord i ett fall och anstiftan av försök till mord i två fall. Han hade i januari samma år manipulerat en barnflicka att skjuta ihjäl hans fru Alexandra Fossmo med flera skott i samhället Knutby.

Både Knutbypastorn och åklagaren var överens om att livstidsstraffet skulle omvandlas till ett tidsbestämt straff, men oense om längden på det tidsbestämda straffet. Fossmo begärde att tingsrätten skulle omvandla straffet till fängelse i 25 år medan åklagaren ansåg att straffet ska omvandlas till 28 års fängelse.

Tingsrätten har inhämtat yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket för bedöma om 48-åringen skött sin anstaltsvistelse, om han medverkat till att främja en anpassning till samhället och om det föreligger en beaktansvärd och konkret risk för återfall i allvarlig brottslighet. Han har också förhörts i tingsrätten.

Domstolens anser att anstaltsvistelsen skötts relativt väl, att pastorn medverkat till att främja sin anpassning i samhället och att det inte föreligger någon konkret och beaktansvärd risk för återfall i allvarlig brottslighet.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Kvinnans fräcka attack – mitt på gatan. "En sak att hantera coronaviruset, men i kombination med berikning blir det en helt annan sak."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0