Konflikten i Ukraina
President Barack Obama (infälld) ska sluta vapenträna ökända Azovbataljonen, enligt ett beslut i USA:s representanthus.

Kongressen till Obama: Sluta träna upp nazister i Ukraina

Publicerad 12 juni 2015 kl 21.05

Utrikes. Den amerikanska kongressen kan stoppa president Barack Obamas planer på att träna upp och beväpna den nynazistiska Azovbataljonen i Ukraina, rapporterar Ukraine Today.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider har i tidigare artiklar skrivit om Obamas beslut att skicka 300 soldater till Ukraina för att vapenträna – och överlämna stridsutrustning till – regimens så kallade nationalgarde.

Bland de enheter som vapentränas av amerikanerna inom ramen för "Operation Fearless Guardian" finns ökända Azov, en frivilligbataljon som har flera svenskar som medlemmar – bland annat Mikael Skillt, som tidigare var aktiv i Svenska motståndsrörelsen.

Men nu stöter den amerikanske presidenten på patrull från kongressen. Under en omröstning antog representanthuset i Washington en lagändring som uttryckligen förbjuder regeringen att träna upp eller finansiera bataljonen, som av ledamöterna beskrivs som en "nynazistisk paramilitär milisgrupp".

"Ukrainas Azovbataljon är en 1.000 man stark frivilligmilis i det ukrainska nationalgardet som i tidskriften Foreign Policy har karakteriserats som 'öppet nynazistisk' och 'fascistisk'. Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov, som övervakar Ukrainas väpnade miliser, har meddelat att Azov-trupperna skulle vara bland de första enheter som ska utbildas av Pentagon i Operation Fearless Guardian, vilket har föranlett betydande internationell oro", skriver kongressledamoten John Conyers i ett pressmeddelande.

Enligt lagförslaget, som nu ska godkännas av senaten, får Vita huset inte heller leverera bärbara luftvärnsrobotar till den ukrainska militären.

De 300 soldaterna i USA:s 173:e luftburna brigad anlände till Ukraina i slutet av april och ska fram till i november träna ukrainska militärer på ett fält utanför Lvov. Efter operationen ska amerikanerna lämna kvar ammunition och specialutrustning till ukrainarna.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0