Konsumentverket: Rätt att få pengarna tillbaka

Publicerad 11 maj 2020 kl 12.20

Ekonomi. När resor och evenemang ställs in i spåren av coronapandemin har konsumenterna rätt att få pengarna tillbaka, inte bara presentkort eller löfte om senare evenemang. Så lyder Konsumentverkets beslut, som ska ses som vägledande av företag i branschen och vara till hjälp för drabbade konsumenter.

Gilla artikeln på Facebook

När resor och evenemang ställs in på grund av risk för smittspridning, för att följa Folkhälsomyndighetens råd och UD:s avrådan från resor, drabbar det både den som tänkt resa eller gå på ett evenemang och arrangörerna.

Många företag och organisationer försöker förmå konsumenterna att acceptera ett presentkort, en voucher eller ett löfte om att evenemanget istället hålls vid ett senare tillfälle – men Konsumentverkets ståndpunkt är tydlig: konsumenten har rätt att få pengarna tillbaka.

Som stöd för ståndpunkten har myndigheten paketreselagen och de fyra passagerar­rättighets­förordningarna från EU när det handlar om inställda resor.

När det gäller evenemang hänvisar myndigheten till en bilaga till avtalsvillkorslagen.

Konsumentverket påminner också om att, om presentkort och liknande erbjuds bör dessa vara giltiga i tio år, enligt reglerna i preskriptionslagen. Kortare giltighetstid kan enligt myndigheten vara oskäligt i samband med rådande omständigheter, eftersom det skulle innebära en stor nackdel för konsumenterna.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Ekonomi

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

"Great Reset" ska göra världen mer PK efter corona

Centralbanker ska ge invandrare social "rättvisa".. Så vill globalisterna på World Economic Forum driva igenom kulturmarxism i krisens spår.0 

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Vetenskap

Här når guldpriset botten: "Sista chansen att köpa är nu". Experten om orsakerna till att priset väntas sticka iväg.0 Plus

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Kultur