Koranbränningen i Malmö
Rasmus Paludan.

Koranbränningen stoppas av polisen: "Allas lika värde"

Publicerad 27 augusti 2020 kl 03.25

Inrikes. Polisen har beslutat att att neka tillstånd för den planerade manifestationen i Malmö på fredag, då koranen skulle brännas. Detta efter omfattande hot om våld från muslimer.

Dela artikeln

Polisen skriver på sin hemsida sammankomsten med den danske islamkritikern Rasmus Paludan skulle utgöra "en sådan risk för ordning och säkerhet att beslutet är att neka tillstånd".

– Vi på polisen står upp för alla människors lika värde och värnar alla människors trygghet och säkerhet. Vi måste ta hänsyn till säkerheten för både arrangör, deltagare och medborgare. Därför ser vi inte att vi har någon möjlighet att bevilja tillstånd, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad chef för polisområde Malmö.

Arrangörerna ville ursprungligen hålla manifestationen den 28 augusti utanför moskén på Jägersrovägen i Rosengård. Därefter har platsen för den planerade koranbränningen fått flyttas från Fridhemstorget och därefter till Stortorget i Malmö. Men nu väljer alltså polisen att helt stoppa evenemanget.

Arrangören och gatukonstnären Dan Park säger till Samhällsnytt att "våld uppenbarligen tystar yttrandefriheten i Sverige". Rasmus Paludan uppger att han ändå kommer att besöka Malmö på fredag som planerat.

– Det är ett totalt fiasko om polisen inte kan garantera säkerheten någonstans i hela Malmö. Är det muslimer eller svensk polis som har makten i Sverige? säger Paludan till sajten.

Polisens beslut fattades på onsdagen, och de sökande har möjlighet att överklaga beslutet.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0