Chantal Binua har tidigare berättat om händelsen för Aftonbladet.

Kraftiga böter för kommentar i Icas kassakö

Publicerad 5 oktober 2021 kl 12.35

Lag & Rätt. En man i 60-årsåldern döms till dryga böter och skadestånd för förolämpning och hets mot folkgrupp efter att ha verbalt angripit en afrikan i kassakön till Ica Maxi i Härnösand. Händelsen har tidigare uppmärksammats i media.

Gilla artikeln på Facebook

Den 17 januari 2020 var mannen på Ica Maxi när han fick syn på en afrikansk kvinna – Chantal Binua – som stod framför honom i kassakön.

De hade haft en konflikt tidigare och han frågade henne varför hon inte kunde betala med kort som alla andra. Chantal Binua låtsades då inte känna igen honom, uppgav mannen i förhör.

När de båda stod och packade ner sina varor frågade kvinnan mannen om han hade något emot henne. Han sade då till henne att hon kunde sluta låtsats och häckla honom. Mannen tillade att hon skulle åka hem till Afrika och inte komma hit och leva på bidrag.

Enligt kvinnan använde han sig av tillmälen som "neger", "svarting", "jävla afrikaner" och "svartskalle".

– Då börjar han skrika åt mig: ”Jag är så jävla trött på er afrikaner. Ni kommer bara hit för att utnyttja systemet. Gör mig en tjänst – åk hem till Afrika”, sade Chantal Binua tidigare till Aftonbladet.

När mannen gick mot utgången kom afrikanskan ikapp honom. Vid vagnstället utanför butiken träffade han på en annan invandrare, Euglen Bejte, som som konfronterade honom. Han sade åt Bejte att inte lägga sig i och åkte sedan därifrån, uppgav mannen i förhör. Enligt Binua och Bejte kallade han dock Bejte för "svartskalle".

Ångermanlands tingsrätt dömde idag mannen till 120 dagsböter om 170 kronor för åsiktsbrotten hets mot folkgrupp och förolämpning (mot både Chantal Binua och Euglen Bejte). Han ska också betala 5.000 kronor i skadestånd till Chantal Binua och 800 kronor i avgift till brottsofferfonden. Totalt ska mannen alltså betala 26.200 kronor.

Tingsrätten bedömer att "i vart fall fler än fem personer" befunnit sig i sådan närhet att de måste ha uppfattat mannens kommentarer och att det så kallade spridningsrekvisitet för hets mot folkgrupp därför är uppfyllt.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0