Inbördeskriget i Syrien och Irak
Magda Gad är krigskorrespondent i Irak.

Krigsreportern Magda Gad i Mosul: Lugnare för kvinnor här än i Stockholm

Publicerad 5 mars 2017 kl 21.58
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det är lugnare för kvinnor att röra sig ute på Mosuls gator än i Stockholm. Det hävdar krigsreportern Magda Gad som just nu själv befinner sig i den irakiska staden.

Dela artikeln

Det är på Twitter som den 41-åriga reportern gör de spektakulära uttalandena.

"Det finns ingen lag på slöja här, och det är lugnare att röra sig ute som ensam kvinna än vad det är i Sthlm", skriver hon och "Det är lugnt utöver kriget. I städer utanför kriget är det ingen som stör dig när du går på gatorna, det är väldigt lugnt".

I ett tredje inlägg skriver hon att det en helgnatt på Medborgarplatsen i Stockholm är mycket stökigare än det är i det krigshärjade Irak.

Sedan juni förra året är Magda Gad på plats i Irak och rapporterar från inbördeskriget där. Hon skriver främst reportage och krönikor för Expressen, men har även skrivit för bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Facebook skriver hon under söndagen att hon är pessimistisk och undrar om det någonsin kommer kunna bli fred i Irak.

"I veckan stred till och med kurder mot kurder. Och en soldat som hade fått en av sina familjemedlemmar halshuggen av IS har nu själv halshuggit 15 personer. Han visade filmer på det. Det känns inte som att den här offensiven går mot fred. Det känns som att den går mot mer krig", skriver hon.

Slaget om Mosul går just nu in i sitt slutskede med gatustrider där en koalition av bland annat irakiska och kurdiska styrkor slåss mot Islamiska staten i de trånga gränderna i stadens gamla stadskärna i västra delen av staden.

Tiotusentals civila uppges vara på flykt undan stridigheterna, rapporterar The Guardian. Drygt 200.000 människor har tvingats fly sina hem sedan striderna inleddes i oktober förra året.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.