Revolutionära fronten
Här, på Kirsebergsanstalten i Malmö, satt Dennis Miraballes inlåst.

Kriminalvårdschef samarbetade med kriminella – fick 890.000 och nytt toppjobb

Publicerad 26 augusti 2016 kl 14.33
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Den tidigare högt uppsatte kriminal­vårdschefen Ulrika Velasquez Gustavsson, 54, har fått nytt toppjobb på Arbets­förmedlingen, skriver flera medier. För snart två år sedan avslöjades att hon samarbetat med det vänster­kriminella nätverket Revolutionära fronten.

Gilla artikeln på Facebook

I onsdags uppmärksammade Aftonbladet att den "högt uppsatta kriminalvårdschefen" förmedlat kontakter mellan ett kriminellt nätverk och sin egen son.

Senare samma dag skrev nazistiska Nordiska motståndsrörelsens nyhetsportal Nordfront att de personer det handlar om är Ulrika Velasquez Gustavsson och hennes 25-årige son Dennis Miraballes. Miraballes var tidigare aktiv i det vänsterkriminella nätverket Revolutionära fronten som avvecklades förra hösten.

Idag har VLT och Expressen bekräftat Nordfronts uppgifter och att det är Ulrika Velasquez Gustavsson och hennes son som Aftonbladets artikel handlar om.

Ökänd kriminell
Miraballes, son till den 54-åriga byråkraten och en invandrare från Uruguay som försvann spårlöst 1997, har ett gediget belastnings­register och är upprepade gånger dömd för brott. I juni 2014 dömdes han till fängelse för försök till mordbrand, skadegörelse, olaga hot, ofredande och brott mot knivlagen i samband med attacker mot politiska meningsmotståndare.

Men den 25-årige vänsterextremisten hade tur i oturen. Hans mamma var en högt uppsatt chef inom Kriminalvården och kunde därför hjälpa sonen att förmedla kontakter mellan honom och det kriminella nätverk han var en framträdande medlem i.

Velasquez Gustavssons kollegor insåg emellertid ganska snart att mamman agerade kurir åt det kriminella nätverket och den 22 juli slog Kriminalvården fast att hon endast skulle få prata med sonen via bevakade samtal. Därefter blev ärendet föremål för Kriminalvårdens personalavdelning och Velasquez Gustavsson varslades om uppsägning.

Fick 890.000 i fallskärm
Men istället för att få sparken och polisanmälas för tjänstefel sade den 54-åriga byråkraten upp sig – och belönades med hiskeliga 890.400 kronor i avgångsvederlag som betalades ut under 21 månaders tid.

Nu är hon aktuell för ett nytt toppjobb; som sektionschef på Arbets­förmedlingen i Västerås.

– Mitt förtroende för henne är helt orubbat och vi ska göra vad vi kan för att stötta henne i det här, säger Kauko Leppälä, chef på Arbetsförmedlingen i Västerås, som anställt Ulrika Velasquez Gustavsson.


Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

SD-kravet: Hissa Israels flagga över Rosenbad

Vill se främmande statens fana på Sveriges regeringskansli.. "Björn Söder har skickat in en begäran om detta till regeringen."0 

Vaccinet "märks inte". Majoriteten av de vårdade över 65 har fått vaccin.0 

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus