"Absurt", säger Jerzy Sarnecki om förslaget att skärpa straffen för bostadsinbrott.

Kriminolog kritiserar förslag om skärpta straff

Publicerad 23 juni 2014 kl 14.22

Lag & Rätt. Den välkände kriminologen Jerzy Sarnecki är skarpt kritisk mot ett nytt förslag som går ut på att skärpa straffen för bostadsinbrott.

Gilla artikeln på Facebook

Det är allianspartierna som föreslagit att bostadsinbrott ska hamna under en särskild straffbestämmelse med ett minimistraff på ett år.

Idag bedöms bostadsinbrott normalt som grov stöld, som bestraffas med fängelse i minst sex månader. Det lägre minimistraffet på sex månader innebär att förstagångsförbrytare som döms för bostadsinbrott normalt kommer undan med villkorlig dom – något som skulle ändras om minimistraffet blev ett år.

Syftet med den föreslagna straffskärpningen är att den kränkning det innebär att utsättas för inbrott i sitt hem motiverar strängare påföljder.

– Förslaget är absurt. Kunskapsfientligt, säger kriminologen Jerzy Sarnecki till TT.

Sarnecki menar emellertid att samhället bör ingripa med kraft mot rasistiskt motiverade kränkningar mot honom själv. För en dryg månad sedan beklagade han sig i en debattartikel i Svenska Dagbladet över att polisen inte lyckats lagföra en person som försett en bild av honom själv med en davidsstjärna i pannan.

”Måste jag, för att jag vill delta i den demokratiska samhällsdebatten, acceptera att jag och alla andra som söker på mitt namn får se denna förintelsens symbol stämplad i min panna? Och måste jag finna mig i alla dessa antisemitiska påhopp som riktas mot mig och många andra i alltför för många texter som i dag finns på nätet?” frågade sig den upprörde kriminologen då.

Sarnecki har gjort sig känd för sina många kreativa försök att bortförklara sambandet mellan invandring och ökad kriminalitet och för att bagatellisera brottslighet i största allmänhet. När okända gärningsmän i september 2005 sköt med automatvapen mot polishuset i invandrartäta Södertälje sade Sarnecki att det inträffade inte var särskilt allvarligt och att det handlade om ”busungar”. Enligt polisen var det en ren tillfällighet att ingen dödades eller skadades i attentatet.

Sarnecki är professor i kriminologi och den svenska kriminolog som mer än någon annan lyfts fram av massmedia.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Lag & Rätt

Övergrepp på nätet klassas som våldtäkt mot barn

HD:s beslut.. Övergrepp via internat innebar lika allvarliga kränkningar som samlag, enligt domstolen.0 

"Spelade med" när han ville ha sex – får 85.000 kr för "omedvetet oaktsam våldtäkt"

HD ska pröva fallet.. Enligt hovrätten ska kvinnan ha 85.000 kr eftersom mannen varit "omedvetet oaktsam" till huruvida avsugningen var frivillig.0 

Två års fängelse för tre tårgaspistoler

Grov vapensmuggling, enligt HD.. Mannens relation till organiserad brottslighet beaktas.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0