Maria Dufva (infälld) tror att tv-spel som GTA kan ligga bakom det ökade antalet fall av sexuella övergrepp på festivaler.

Kriminolog: Tv-spel bakom våldtäkterna

Publicerad 6 juli 2016 kl 19.23

Inrikes. Det är tv-spelens fel att det begås så många sexuella övergrepp på festivaler i Sverige idag. Det skriver kriminologen Maria Dufva i en debattartikel i Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

En lång rad sexövergrepp har rapporterats från sommarens festivaler i Sverige. Vissa debattörer har pekat på att fenomenet har blivit vanligare på grund av att förövarna i de allra flesta fall är unga asylsökande män från tredje världen som agerar i grupp.

Kriminologen Maria Dufva har dock en annan teori. Hon hävdar att det är tv-spel som GTA som gör att kvinnor och flickor blir utsatta för sexattacker på festivaler.

"Jag hör lärarnas desperation, kanske främst fritidsledarnas, när de berättar om hur elever redan i förskoleklass leker GTA-inspirerade lekar på rasterna. Lekar där de lärt sig av ett spel med rekommenderad 18-årsgräns i Sverige, ett spel de spelar med antingen sina föräldrar (läs sin pappa), äldre syskon eller hos en kompis", skriver hon.

Dufva frågar sig retoriskt hur vi kan ha hamnat i ett läge där våldtäkter sker i publikhavet under Zara Larsson-konserter.

"Det kan jag svara på. För det vet även min åttaåriga dotter. En kille i hennes klass lärde henne nämligen hur man har sex i spelet han spelade. Hur man kan gå på strippklubben Cheetah, köpa sex av en prostituerad som man sen kan döda med en yxa", skriver Maria Dufva.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0