Kristersson: "Den här helgen bland det värsta vi sett"

Publicerad 23 januari 2023 kl 08.40

Inrikes. "Den här helgen var bland det värsta vi har sett under mycket lång tid", säger Statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Morgonstudion apropå sen senaste tidens våldsspiral.

Dela artikeln

Bara de senaste veckorna har det skett ett 20-tal skjutningar och sprängningar, varav två har lett till dödsfall.

Ulf Kristersson säger till SVT att polisen gör vad de kan för att hindra den eskalerande våldsspiralen, men att det kommer krävas långtgående och tidskrävande åtgärder för att bli av med den gängrelaterade brottsligheten.

– Jag tycker att vi har kommit så långt i den här utvecklingen att vi måste göra saker vi inte gjort tidigare, det här är vår tids inhemska terrorister, säger han.

Stockholmsområdet är värst drabbat och polisen har beslutat om temporär förstärkning. Kristersson menar också att polisen behöver fler verktyg för att klara upp brott kopplade till gängkriminalitet.

Regeringen och Sverigedemokraterna har bland annat gett i uppdrag att utreda möjligheten att införa visitationszoner och anonyma vittnen som åtgärder för att stävja våldet.

Förslagen har fått kritik för att vara integritetskränkande, men Kristersson säger att man måste göra saker man inte gjort tidigare för att kunna bekämpa den eskalerande gängkriminaliteten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.