Afghanamnestin
M-ledaren Ulf Kristersson blir nu den som avgör om riksdagen ska släppa igenom regeringens kontroversiella förslag om amnesti åt afghanska män utan asylskäl.

Kristersson kan sänka amnestilagen

Publicerad 25 april 2018 kl 17.09

Inrikes. Regeringens amnesti åt 10.000 unga afghanska män utan skyddsbehov, som fick grönt ljus av Centerpartiet idag, kan stoppas av SD och M – om inte M-ledaren Ulf Kristersson viker ned sig. Nu kräver SD att partiet bekänner färg i frågan.

Gilla artikeln på Facebook

Lagrådet har kritiserat förslaget och uttalat att beredningskravet inte är tillgodosett samt att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Mot den bakgrunden vill SD återförvisa lagstiftningspaketet till utskottet för ny beredning, vilket i praktiken skulle göra det värdelöst då afghanerna som ska gynnas av förslaget redan hinner utvisas.

– Det står sedan tidigare klart att förslaget i sak urholkar asylreglerna genom att belöna vuxna individer som saknar skyddsskäl och struntat i avslagsbeslut, dessutom till höga kostnader. Till och med Centerpartiet påtalar att förslaget är dåligt utformat, men vill ändå stödja det, vilket är oförsvarligt, säger Paula Bieler, invandringspolitisk talesperson för SD, och fortsätter:

– Till detta kommer att det inte ens är säkert att regeringen får lägga fram förslaget på detta sätt, eftersom det finns tydliga regler gällande hur ett extra ändringsförslag i budgetar får presenteras. Vi har därför krävt att KU ser över hela ärendets beredning, och ser det som självklart att begära en återförvisning för ytterligare beredning innan beslutet fattas.

För att ett ärende ska återförvisas av kammaren krävs att minst en tredjedel av de röstande ansluter till ett sådant yrkande, vilket i praktiken innebär att det räcker med stöd från Moderaterna för att vinna gehör för ett sådant yrkande.

Utskottet får då möjlighet att bereda ärendet på nytt, och kan också, om det finns stöd från minst fem ledamöter i utskottet besluta att inhämta upplysningar eller yttranden i ärendet, vilket ytterligare fördröjer amnestin.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0