Tumultet vid kongressen

Kritiken: Inkräktarna i Kapitolium "släpptes in" av polisen

Publicerad 7 januari 2021 kl 16.19

Utrikes. Stormningen av USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium framstår alltmer som ett riggat spektakel, noterar flera USA-medier. Washington Post skriver att Kapitoliums poliskår tog selfies med och hjälpte upploppsmakare att begå brott och på sociala medier delas klipp som visar hur poliser släpper in inkräktare i byggnaden, skriver Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Kapitoliumpolisen, som är den polisstyrka som hanterar säkerheten runt USA:s parlament, misslyckades med sitt uppdrag.

Det konstaterar styrkans tidigare polischef Kim Dine, som är kritisk mot att demonstranterna fick komma alldeles intill byggnaden utan att polisen ingrep, trots att det är olagligt att vistas där.

– Jag förstår inte varför de inte greps på en gång, säger Dine och tillägger:

– Vi tränar, planerar och budgeterar varje dag för att något sånt här inte ska kunna inträffa. Hur det ändå kunde inträffa, det har jag inte lyckats lista ut.

Myndighetskällor uppger för Washington Post att poliserna stod och "tittade på" när oroligheterna utbröt istället för att stoppa dem. En bild i sociala medier visar hur en polis tar en så kallad selfie tillsammans med en av inkräktarna och en video tycks visa hur polismän öppnar en avspärrning för att låta upploppsmakarna komma närmare byggnaden.

Den märkliga passiviteten påminner om polisens agerande i Charlottesville, Virginia, där polisen mer eller mindre riggade en situationen för att maximalt bråk skulle uppstå mellan höger- och vänsterextremister, medan myndigheterna struntade i att ingripa. Agerandet ledde till hård kritik i en oberoende utredning som genomfördes efter händelserna.

Under stormningen av Kapitolium noterades samma märkliga passivitet från polisen.

"Polisen verkade inte försöka frihetsberöva upploppsmakarna, utan lät dem lämna obehindrat. En polis till och med höll en kvinnas hand för att hjälpa henne gå på Kapitoliums trappor", noterar Washington Post.

Ordföranden för det utskott som hanterar Kapitoliumpolisens budget, republikanen Tim Ryan, säger att flera myndighetschefer nu kan vänta sig att få sparken.

– Ingen skulle ha fått komma nära Kapitolum. Man kan stå ganska nära och protestera och göra sin röst hörd, men ingen hör hemma på själva Kapitoliumplatsen och att gå på Kapitoliums trappor är brottsligt. Det begicks brottsliga handlingar och människorna som begick dem skulle ha blivit arresterade direkt, säger Ryan och tillägger:

– Det är ganska uppenbart att vi kommer att se en rad människor friställas från sina jobb väldigt, väldigt snart.

Först efter att stormningen genomförts dök Washingtons stadspolis upp och arresterade 52 personer, varav 47 för brott mot utegångsförbudet eller olaga intrång.

Efter 11 september 2001 ökade kongressen Kapitoliumpolisen från 800 till 2.000 poliser. Som jämförelse har hela Sverige ungefär 9.000 poliser i yttre tjänst.

Budgeten för Kapitoliumpolisen är motsvarande 3,7 miljarder kronor.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Wikipedia kan mörka att Marcus Oscarsson är iranier

Het diskussion mellan sajtens administratörer. Mystiskt IP-nummer från TV4 går in och raderar uppgiften om födelseland.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Tyska Säpo klassar vaccinkritiker som "statsfiender"

Coronademonstranterna får samma beteckning som nazister.. Nu vill det tyska författningsskyddet få behandla vaccintvivlarna på samma sätt.0 

Dansk försvarsminister misstänks för landsförräderi

Underrättelsechefen häktad.. Avslöjade för medier hur landet spionerar för USA:s räkning.0 

Ministerns primitiva vaccinbudskap till aboriginerna – ”Ta corona-nålen”

Se bisarra vaccinpropagandan från Australien.. Premiärministern talar till aboriginerna som om de vore barn, enligt kritiken.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0