Tumultet vid kongressen

Kritiken: Inkräktarna i Kapitolium "släpptes in" av polisen

Publicerad 7 januari 2021 kl 16.19

Utrikes. Stormningen av USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium framstår alltmer som ett riggat spektakel, noterar flera USA-medier. Washington Post skriver att Kapitoliums poliskår tog selfies med och hjälpte upploppsmakare att begå brott och på sociala medier delas klipp som visar hur poliser släpper in inkräktare i byggnaden, skriver Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Kapitoliumpolisen, som är den polisstyrka som hanterar säkerheten runt USA:s parlament, misslyckades med sitt uppdrag.

Det konstaterar styrkans tidigare polischef Kim Dine, som är kritisk mot att demonstranterna fick komma alldeles intill byggnaden utan att polisen ingrep, trots att det är olagligt att vistas där.

– Jag förstår inte varför de inte greps på en gång, säger Dine och tillägger:

– Vi tränar, planerar och budgeterar varje dag för att något sånt här inte ska kunna inträffa. Hur det ändå kunde inträffa, det har jag inte lyckats lista ut.

Myndighetskällor uppger för Washington Post att poliserna stod och "tittade på" när oroligheterna utbröt istället för att stoppa dem. En bild i sociala medier visar hur en polis tar en så kallad selfie tillsammans med en av inkräktarna och en video tycks visa hur polismän öppnar en avspärrning för att låta upploppsmakarna komma närmare byggnaden.

Den märkliga passiviteten påminner om polisens agerande i Charlottesville, Virginia, där polisen mer eller mindre riggade en situationen för att maximalt bråk skulle uppstå mellan höger- och vänsterextremister, medan myndigheterna struntade i att ingripa. Agerandet ledde till hård kritik i en oberoende utredning som genomfördes efter händelserna.

Under stormningen av Kapitolium noterades samma märkliga passivitet från polisen.

"Polisen verkade inte försöka frihetsberöva upploppsmakarna, utan lät dem lämna obehindrat. En polis till och med höll en kvinnas hand för att hjälpa henne gå på Kapitoliums trappor", noterar Washington Post.

Ordföranden för det utskott som hanterar Kapitoliumpolisens budget, republikanen Tim Ryan, säger att flera myndighetschefer nu kan vänta sig att få sparken.

– Ingen skulle ha fått komma nära Kapitolum. Man kan stå ganska nära och protestera och göra sin röst hörd, men ingen hör hemma på själva Kapitoliumplatsen och att gå på Kapitoliums trappor är brottsligt. Det begicks brottsliga handlingar och människorna som begick dem skulle ha blivit arresterade direkt, säger Ryan och tillägger:

– Det är ganska uppenbart att vi kommer att se en rad människor friställas från sina jobb väldigt, väldigt snart.

Först efter att stormningen genomförts dök Washingtons stadspolis upp och arresterade 52 personer, varav 47 för brott mot utegångsförbudet eller olaga intrång.

Efter 11 september 2001 ökade kongressen Kapitoliumpolisen från 800 till 2.000 poliser. Som jämförelse har hela Sverige ungefär 9.000 poliser i yttre tjänst.

Budgeten för Kapitoliumpolisen är motsvarande 3,7 miljarder kronor.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0