Val 2014
(Montage)

Kronan faller kraftigt

Publicerad 28 september 2014 kl 07.09

Valuta. Kronan har ännu inte slagit i botten, trots ett kursras på 11 procent mot dollarn hittills i år, enligt en valutarapport från SEB:s strateger. Nu blir reskassan mindre och det blir allt dyrare att handla via nätbutiker i utlandet – men om du ska iväg gör du klokt att växla redan nu.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenska kronan försvagades redan fredagen före valet och har under en tid tappat som en konsekvens av den politiska regeringsröran.  Men trots att kronan fallit med 11 procent mot dollarn i år så anser bedömare på SEB att kronan kan försvagas ytterligare.

Nedtryckt inflation, sänkta prognoser för global tillväxt och ett osäkert politiskt läge i riksdagen talar för att trycket nedåt består ett tag till, skriver man i sin rapport.

"Den tekniska bilden för EUR/SEK är dock fortfarande omutbart SEK-negativ och förnyad kronsvaghet är att vänta", skriver analytikern Dag Müller i bankens rapport.

SEB:s kortsiktiga prognos för europriset landar på mellan 9,30 och 9,40 kronor.

"Men från ett tekniskt perspektiv så drar vi lite större växlar efter gårdagens (än så länge tillfälliga) brott över 9,27 – vilket gör en rörelse översommartoppen vid 9,39 sannolik", heter det vidare i rapporten.

Även mot dollarn faller kronan kraftigt. I dag kostar en dollar 7,26, men växlingsföretaget Forex tar 7,68 kronor för dollarn. För ett år sedan kostade en dollar 6,77 kronor på samma växlingskontor.


Som magi – spektakulära upptäckten. Så fungerar den mycket enkla och smärtfria terapin.0 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.