Tjärna Ängar
Gruppfoto på medlemmar inom BMF. Noredin inringad och infälld i bilden.

Kurdisk våldtäktsman får skattemiljoner för att bekämpa "fördomar" mot invandrare

Publicerad 10 juni 2018 kl 13.25

Inrikes. Borlänge Multikulturella Förening får miljonbidrag av skattebetalarna för att bekämpa fördomar om att invandrare begår brott. Men föreningens grundare Noredin Shivan, 28, förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret och har nu dömts till fängelse för att ha våldtagit en sovande alkoholpåverkad tonårsflicka i Borlänge.

Gilla artikeln på Facebook

© Skärmdump

Noredin Shivan arbetade hårt för att bekämpa så kallade fördomar om invandrare. Här reagerar han på en artikel om invandrare och kriminalitet som har publicerats på Fria Tider.

Borlänge multikulturella förening, BMF, bildades sommaren 2016 efter att media skrivit om problemen med kriminalitet i det invandrartäta bostadsområdet Tjärna ängar i Borlänge. Syftet var att visa att bilden av de boende i området "inte stämmer", rapporterade statliga Sveriges Radio efter att ha intervjuat Noredin Shivan och hans somaliske styrelsekollega från föreningen.

Skattemiljonerna började snabbt rulla in och det största bidraget vid sidan av Borlänge kommun kom från statliga Kulturrådet som betalade ut 850.000 kronor till BMF, där Shivan satt som kassör.

– Jag tror att det skapas goda medborgare när man är med i en förening, förklarade fritidsnämndens ordförande i Borlänge, Ola Brossberg (S), för lokal media.

Men politikern trodde fel. Den 2 april i år våldtog föreningens kurdiske kassör en 18-årig flicka i en lägenhet i Borlänge.

Flickan uppgav i polisförhör att hon festade tillsammans med andra personer och blev väldigt berusad. Vid tretiden på natten gick hon och la sig. När hon senare gick på toaletten låstes dörren plötsligt upp utifrån, av rapparen Ahmed "Achee Flips" Abdulrahman.

Han kom in mot hennes vilja och försökte uppmana henne till oralsex, berättade hon i tingsrätten. Sen drog Ahmed ner byxorna och viftade med sitt könsorgan framför henne och hon blev "chockad och förbannad", vilket fick henne att vilja lämna bostaden. Men en annan svensk flicka i sällskapet bad tillsammans med Noredin henne att stanna kvar.

När hon lagt sig på soffan kände hon att Noredin tafsade på hennes kropp. Han tog på hennes bröst och förde in sina fingrar i hennes underliv. Hon kände att allt var mot hennes vilja och drog upp sina byxor och la sig i soffans armstöd, efter att Nordedin lämnat henne ifred och gick på toaletten.

Men när den kurdiske kassören kom tillbaka hade hon hunnit somna på grund av alkoholen. Nordedin la sig mellan henne och armstödet och småpratade lite, men inget samlag inträffade innan hon somnade helt. Efter att hon sovit i drygt fem minuter vaknade hon av smärta i underlivet. Mitt i förvirringen insåg hon att Noredin hade vaginalt samlag med henne när hon sov. Hennes byxor var nerdragna och hans händer var runt hennes midja samt så hölls hon fast hårt.

När flickan vaknade och försökte ta sig loss höll han fast henne och tvingade henne till fortsatt samlag, skrev Sveriges Television när åtalet väcktes.

Efter att flickan lyckats ta sig loss drog hon upp sina byxor och sprang in på toaletten. När hon drog ner byxorna såg hon att det droppade blod från hennes underliv. Med papper torkade hon sig och började skaka i panik. Allt var "suddigt" för henne när Noredin kom in och satte sig på huk med en gaffel och frågade henne vad som hänt.

Hon bad honom gå ut, vilket han gjorde. Samtidigt kom rapparen Ahmed in och frågade vad som hänt. Han uppmanade henne att inte ringa polisen, eftersom han har fru och barn.

När den andra svenskan i sällskapet vaknat gick hon tillsammans med den våldtagna flickan in på toaletten och fick se blodet. När båda precis skulle gå sa Noredin att om hon anmäler honom för våldtäkt "vet han inte vad".

Efter att kvinnorna lämnat lägenheten larmade de polisen, som kom efter 30 minuter.

Ingen granskning

Allmänna handlingar visar att Noredin kom till Sverige tillsammans med sin familj som så kallade flyktingar från Kurdistan. Han förekommer sedan tidigare under tolv avsnitt i belastningsregistret och var välkänd av polisen redan när han startade den bidragsfinansierade föreningen.

Noredin dömdes första gången år 2006. Uppgifter från Kriminalvården uppger att han "kände frihet" efter att han fått sitt uppehållstillstånd i Sverige och kände att ha kunde börja "göra som han ville". En uppfattning som visade sig vara korrekt.

Noredin ansåg att Sverige var kränkande och han kände sig ständigt "orättvist behandlad utifrån sitt ursprung", enligt handlingarna. Falu tingsrätt dömde Noredin i november 2009 för stöld och i februari 2012 för narkotikabrott och brott mot knivlagen. I september 2015 dömde Svea hovrätt honom för narkotikabrott och i september 2017 för ringa narkotikabrott, våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.

De två andra personerna, som bildade föreningen tillsammans med Noredin, förekommer också i belastningsregistret. Den ena personen, 20-åriga mannen, fått böter för rattfylleri. Den andra personen, en 26-årig somalier, har av Falu tingsrätt dömts för narkotikabrott i mars 2012, och i november 2013 för narkotikabrott igen.

Den 18 maj 2018 meddelades den senaste domen mot Noredin av Falu tingsrätt. Han dömdes för våldtäkten mot den 18-åriga flickan och straffet blev två års fängelse. Han ska även betala 115.000 kronor i skadestånd till flickan.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.