Tjärna Ängar
Abdullahi Sheikh Ali.

Somalier upprörda efter studentprotest: "Känner sig utpekade och besvikna"

Publicerad 12 oktober 2020 kl 11.46

Inrikes. Borlänges somalier är upprörda efter att studenter protesterat mot att de tvingas bo i invandrartäta Tjärna Ängar, skriver Aftonbladet.
– Många här känner sig utpekade och besvikna, säger lokale somaliske profilen Abdullahi Sheikh Ali.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i slutet av september som företrädare för Dalarnas Studentkår skickade ett brev till Högskolan Dalarna där de kräver att de internationella studenter som skolan tar emot erbjuds andra studentboenden än de som finns i Tjärna Ängar, något som Fria Tider uppmärksammade förra veckan. Tjärna Ängar är en invandrartät miljonprogramsförort i Borlänge.

Internationella studenternas chock: Det här är inte Sverige – jämförs med krigshärjat land

I brevet påpekas bland annat att Tjärna Ängar är ett otryggt område, och flera incidenter nämns där studenter som bor där blivit trakasserade, förföljda, hotade eller till och med rånade i sina studentbostäder. Även skjutningar och mordförsök nämns i brevet, liksom att studenterna i Tjärna Ängar inte får uppleva det svenska språket och den svenska kulturen.

Känner sig utpekade
I brevet nämns inget om invandrare och det pekar heller inte ut någon specifik folkgrupp, ändå känner sig somalierna i Tjärna Ängar anklagade. Förorten är ökänd för sin stora andel somalier och brukar i folkmun ibland kallas för "Lilla Mogadishu".

Abdullahi Sheikh Ali jobbar på socialförvaltningen i Borlänge och är även ordförande för den lokala somaliska föreningen Umis. Umis har de senaste fem åren tagit emot mångmiljonbelopp i bidrag till sin verksamhet från bland andra kommunen, EU, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Allmänna arvsfonden. Umis ingår i Somaliska Riksförbundet i Sverige.

– Många här känner sig utpekade och besvikna på studentkåren nu, säger Abdullahi Sheikh Ali till Aftonbladet.

Den socialdemokratiska kvällstidningen påpekar att antalet anmälda rån och våldsbrott minskat i Tjärna Ängar och Sheikh Ali anser att studentkåren bidrar till polariseringen genom att kräva att studenterna ska slippa bo där.

Han menar att studentkåren istället för att klaga på att studenterna blir rånade och hotade borde hjälpa till med att lösa problemen i området som han anser är kopplade till "socio-ekonomisk utsatthet". Bland annat tycker han att studenterna ska hjälpa till med läxläsning.

– De ska ju vara en förebild, hjälpa och vara en plats för alla, säger Abdullahi Sheikh Ali.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0