Kursade Hertz stiger på börsen

Publicerad 4 juni 2020 kl 14.06

Ekonomi. Vinster och avkastning i all ära, men för den som hoppas på stödpaket kan ett krisande bolag vara ett bättre köp. Nu stiger aktiekursen för biluthyrningsfirman Hertz – trots att bolaget gått i konkurs.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 23 maj som Hertz ansökte om konkursskydd vid en domstol i USA. Normalt avlistas bolag som ansöker om konkurs, men Hertz låg kvar på börsen och fortsatte handlas.

Aktien sjönk först från 2,84 till 0,55 dollar vid konkursutbrottet. Men sen påbörjades en återhämtningsfas och marknaden storköpte aktier i konkursbolaget så att kursen steg till 1,31 dollar.

Något värde har aktierna sannolikt inte. När ett bolag går i konkurs slutar det dela ut vinst till aktieägarna och bolagets tillgångar säljs för att täcka dess skulder. Först om det blir tillgångar över när både konkurskostnaderna och de övriga skulderna är betalda, vilket är mycket ovanligt, delas tillgångarna ut till de tidigare aktieägarna.

Det återstår att se om handeln med kursade bolag blir en trend framöver. Tack vare de statliga bidragen är i alla fall vinster och utdelningar inte längre nödvändigt för att locka investerare på börsen, där flygbolag och hotellkedjor har haft en stark börsvecka trots att de väntas gå med förlust under flera år framöver, på grund av kostnader för lån som de tvingats ta under coronakrisen. Många hoppas även att centralbankerna ska gå in och köpa aktier direkt i de krisande bolagen, och på så vis driva upp kursen till glädje för övriga aktieägare.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ser inget problem med medlemskapet i "Vi stöttar Anders Tegnell".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker som besatt när hon inte får göra som hon vill. Coronafuskande muslimen kräver särbehandling – då reagerar poliserna såhär.0 Plus

Vetenskap

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0 

Fisken som vi alla härstammar från. Vår förfader gav oss våra tandförsedda käkar.0 Plus