Kursade Hertz stiger på börsen

Publicerad 4 juni 2020 kl 14.06

Ekonomi. Vinster och avkastning i all ära, men för den som hoppas på stödpaket kan ett krisande bolag vara ett bättre köp. Nu stiger aktiekursen för biluthyrningsfirman Hertz – trots att bolaget gått i konkurs.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 23 maj som Hertz ansökte om konkursskydd vid en domstol i USA. Normalt avlistas bolag som ansöker om konkurs, men Hertz låg kvar på börsen och fortsatte handlas.

Aktien sjönk först från 2,84 till 0,55 dollar vid konkursutbrottet. Men sen påbörjades en återhämtningsfas och marknaden storköpte aktier i konkursbolaget så att kursen steg till 1,31 dollar.

Något värde har aktierna sannolikt inte. När ett bolag går i konkurs slutar det dela ut vinst till aktieägarna och bolagets tillgångar säljs för att täcka dess skulder. Först om det blir tillgångar över när både konkurskostnaderna och de övriga skulderna är betalda, vilket är mycket ovanligt, delas tillgångarna ut till de tidigare aktieägarna.

Det återstår att se om handeln med kursade bolag blir en trend framöver. Tack vare de statliga bidragen är i alla fall vinster och utdelningar inte längre nödvändigt för att locka investerare på börsen, där flygbolag och hotellkedjor har haft en stark börsvecka trots att de väntas gå med förlust under flera år framöver, på grund av kostnader för lån som de tvingats ta under coronakrisen. Många hoppas även att centralbankerna ska gå in och köpa aktier direkt i de krisande bolagen, och på så vis driva upp kursen till glädje för övriga aktieägare.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Ekonomi

"Great Reset" ska göra världen mer PK efter corona

Centralbanker ska ge invandrare social "rättvisa".. Så vill globalisterna på World Economic Forum driva igenom kulturmarxism i krisens spår.0 

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur