Kursade Hertz stiger på börsen

Publicerad 4 juni 2020 kl 14.06

Ekonomi. Vinster och avkastning i all ära, men för den som hoppas på stödpaket kan ett krisande bolag vara ett bättre köp. Nu stiger aktiekursen för biluthyrningsfirman Hertz – trots att bolaget gått i konkurs.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 23 maj som Hertz ansökte om konkursskydd vid en domstol i USA. Normalt avlistas bolag som ansöker om konkurs, men Hertz låg kvar på börsen och fortsatte handlas.

Aktien sjönk först från 2,84 till 0,55 dollar vid konkursutbrottet. Men sen påbörjades en återhämtningsfas och marknaden storköpte aktier i konkursbolaget så att kursen steg till 1,31 dollar.

Något värde har aktierna sannolikt inte. När ett bolag går i konkurs slutar det dela ut vinst till aktieägarna och bolagets tillgångar säljs för att täcka dess skulder. Först om det blir tillgångar över när både konkurskostnaderna och de övriga skulderna är betalda, vilket är mycket ovanligt, delas tillgångarna ut till de tidigare aktieägarna.

Det återstår att se om handeln med kursade bolag blir en trend framöver. Tack vare de statliga bidragen är i alla fall vinster och utdelningar inte längre nödvändigt för att locka investerare på börsen, där flygbolag och hotellkedjor har haft en stark börsvecka trots att de väntas gå med förlust under flera år framöver, på grund av kostnader för lån som de tvingats ta under coronakrisen. Många hoppas även att centralbankerna ska gå in och köpa aktier direkt i de krisande bolagen, och på så vis driva upp kursen till glädje för övriga aktieägare.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Video: Machetegänget stampar pojken i huvudet – gång på gång

"Vem sa du horunge till?" Polisen vädjar om hjälp med att hitta gärningsmännen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Ekonomi

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0 

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0