Bilden har inget med artikeln att göra.

Kvinnor frias från SD-sabotage – en fel siffra i bilnumret

Publicerad 3 oktober 2020 kl 12.37

Lag & Rätt. Två kvinnor, 38 och 29 år, frias nu från att ha rivit ner en valaffisch tillhörande Sverigedemokraterna i Falköping i september 2018. Rätten anser att bevisningen inte räcker, uppger Dagens Juridik. Ett vittnes sambo hade skrivit ner registreringsnumret på gärningspersonernas bil, men en siffra stämmer inte överens med den åtalades bilnummer.

Gilla artikeln på Facebook

Två kvinnor frias från att ha rivit ner en av Sverigedemokraternas valaffischer med texten " Ordning och reda" i Falköping i september 2018. Kvinnorna har erkänt att de slängde affischen på en återvinningscentral men nekar till att ha rivit ner den.

Personalen på återvinningscentralen fotade bilen där affischen låg och den tillhör den 29-åriga kvinnan.

En av kvinnorna skrev på Facebook efter händelsen att hon "värnat om demokratin idag. Tagit Jimmie på orden på återvinningscentralen". Hon hade även lagt upp en bil på affischen i en container.

Det finns också ett vittne som sett en blå bil och två personer, en med rastaflätor, på Sankt Sigfridsgatan där affischen revs ner.

Vittnets sambo skrev ner registreringsnumret på bilen, men det skiljer sig med "en siffra" från en kvinnornas bil, skriver Dagens Juridik. Därför finns det ett "visst utrymme för förväxling", påstår tingsrätten, även om bilen också såg ut som vittnet beskrev den.

Vittnet kunde dock inte peka ut de tilltalade.

I domstolen konstaterades också att partiets affischer rivits ned många gånger.

Därför anser rätten av bevisningen brister och att de åtalade kvinnorna inte kan dömas för egenmäktigt förfarande.

Detta var tingsrätten enig om. Men i hovrätten var det ett hovrättsråd som anser att bevisningen visst räcker.

"Omständigheterna är sådana att det framstår som praktiskt taget uteslutet att någon annan än [de tilltalade] skulle ha tillgripit valaffischen", skriver han.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0