Almedalen 2018
Domprosten ansåg att seminariet med Thomas Gür (infälld i bild) innebar "fara å färde".

Kyrkklockor ringde för att tysta liberal

Publicerad 4 juli 2018 kl 18.26

Inrikes. Svenska Dagbladet-profilen Thomas Gür höll ett seminarium om "integration" i Visby under Almedalsveckan. Det tyckte domprosten var så obehagligt att han valde att ringa i domkyrkans klockor för att försöka stoppa evenemanget.
– Det var ett otrevligt budskap, säger domprost Mats Hermansson till Dagen.

Gilla artikeln på Facebook

Thomas Gür profilerade sig tidigare som förkämpe för "allas lika värde" men har på sistone antagit en kritisk hållning till den svenska invandringspolitiken.

På onsdagen höll han ett "pop up-seminarium" om så kallad integration vid domkyrkan i Visby.

Domprosten Mats Hermansson tyckte dock att budskapet var så pass otäckt att han tog beslut om att ringa i kyrkklockorna för att varna för "fara å färde". Det är något som kyrkor tidigare gjort vid nazistiska demonstrationer.

– Vi diskuterade vad vi skulle göra, och vår första åtgärd var att ringa polisen. Sedan bedömde vi att det var fara å färde, säger Hermansson till Dagen.

Tidskriften Axess chefredaktör PJ Anders Linder, som deltog vid seminariet, skriver att klockorna började ringa någon halvtimme in i seminariet.

"Först trodde jag att det var dags för någon sorts förrättning, men så småningom visade det sig att det hela var en insats från domprosten för att få tyst på Gür. Vad som skulle vara så hemskt med det som denne hade att säga lyckades domprosten inte förklara", skriver Linder på Axess hemsida.

Han fortsätter:

"Svenska kyrkan har stått för en hel del bottennapp på senare tid, men detta måste vara ett av de grövsta: att inte klara av dialog utan att ta till handfasta maktmedel för att få en seriös debattör att hålla käften. Det handlar om rent, brutalt maktspråk. Sånt där som kyrkan var så bra på under 1600-talet."


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0