Som det är nu arbetar fyra personer samtidigt vid församlingen i Norsjö i Västerbotten när en kista ska sänkas ned i marken. Alla fyra måste vara synkroniserade och göra flera moment samtidigt, bland annat ta bort plankor som placerats över graven.
Enligt det regionala skyddsombudet Anki Pettersson får de anställda ont i armbågar och axlar. Till slut kan de få förslitningsskador.
– Det är inte meningen att man ska behöva sänka med armarna, det är mer ergonomiskt att använda sina knän, men det är inte så enkelt då man fortfarande måste hålla emot banden då kistan sänks ner, säger Anki Pettersson till SVT.
Skyddsombudet vill att tillvägagångssättet förändras så att personalen inte skadas. Hon föreslår något slags hjälpmedel, som ett vajerspel som sätts på en grävmaskin.
Men när Anki Pettersson lyfte problemet för arbetsgivaren fick hon svaret att Svenska kyrkans etiska regler inte tillåter sänkning med hjälp av arbetsredskap, traktor eller grävmaskin. Enligt kyrkan är det ett ovärdigt sätt att begrava någon på.
Kyrkoherde Henry Väppling säger till SVT att kistan då blir slängande fram och tillbaka, vilket inte är ok. Enligt Väppling kan problemet i stället avhjälpas genom att de anställda sänker ner kistan med band men utan att ha plankor på graven som måste flyttas.
– Det är en vedertagen metod som vi kommer att fortsätta med, säger han bestämt.
Anki Pettersson är dock inte nöjd med det svaret.
Hennes replik är att Sverige har en arbetsmiljölag som ska förebygga arbetsskador och som måste följas. Hon har därför begärt att Arbetsmiljöverket granskar ärendet.
2008 berättade Uppdrag granskning om en kyrkovaktmästare i Vännäs som använt sig av en grävskopa vid en gravsättning, något som förstörde kistan. Han åtalades senare för brott mot griftefriden men friades i tingsrätten.
"Det var många som blev upprörda efter SVT Uppdrag Granskning och deras avslöjanden", skriver Svenska Kyrkan Svedala på sin hemsida och förklarar att man skapat en speciell sida som beskriver hur gravsättningar ska gå till.