Löfven i Saudiarabien
Det var enligt uppgift Marcus Wallenberg som fick regeringen att vika sig och genomföra den så kallade Saudiaffären.

Löfven tar med sig Wallenberg till Saudiarabien

Publicerad 20 oktober 2016 kl 10.56

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven besöker i helgen Saudiarabien och med sig på resan har han ingen mindre än den svenske oligarken Marcus Wallenberg, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

Den 22-23 oktober kommer Löfven vara på plats i den muslimska diktaturen för att diskutera det bilaterala samarbetet, utveckling i regionen, Syrien och andra aktuella frågor.

Statsministern kommer under söndagen att ha överläggningar med företrädare för det saudiska kungahuset, utrikesministern och träffa landets så kallade kommission för mänskliga rättigheter.

– Saudiarabien är en viktig politisk och ekonomisk aktör med en nyckelroll för utvecklingen och säkerheten i regionen. Situationen i Syrien kommer att vara en prioriterad fråga under samtalen. Jag ser också goda möjligheter till ett ökat utbyte inom bland annat innovation och hållbarhetsfrågor, säger Löfven i ett pressmeddelande.

Stefan Löfven ska också träffa saudiska näringslivsföreträdare och han har med sig två reskompisar: oligarken Marcus Wallenberg och Maria Rankka, vd för Handelskammaren, enligt Ekot.

– Både Marcus och Maria är ordförande för den gemensamma grupp som har satts ihop mellan Sverige och Saudiarabien som heter Saudi Swedish Joint Business Council. Så de representerar det samarbetet och kommer medverka på vissa möten som vi har på plats med saudiska företrädare, säger Jonatan Holst, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven, till Ekot.

Enligt tidigare uppgifter var det Marcus Wallenberg som förmådde den svenska regeringen att sluta det omstridda så kallade Saudiavtalet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus