Löfven i Saudiarabien
Som i Sverige, tycker Stefan Löfven.

Stefan Löfven om kvinnors situation i Saudiarabien: "Liksom hemma i Sverige"

Publicerad 23 oktober 2016 kl 21.25
Av Mattias Albinsson

Politik. Statsminister Stefan Löfven jämför situationen för kvinnorna i Saudiarabien med hur kvinnor har det hemma i Sverige under sitt besök i den arabiska diktaturen.

Gilla artikeln på Facebook

En delegation från den svenska regeringen besökte, tillsammans med affärs­mannen Marcus Wallenberg, landet under gårdagen och idag. Inför besöket fanns det en press på Löfven att kritisera Saudiarabien för kanske inte minst kvinnosynen i landet.

Men det undvek han att göra. Istället tycker den svenske statsministern att situationen för kvinnorna i Saudiarabien är jämförbar med den för kvinnor hemma i Sverige.

– Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor, sade han skriver Expressen.

– Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med.

Utspelet har mött kritik från moderat håll. En av kritikerna är Kent Persson, tidigare partisekreterare för Moderaterna.

"Det här är faktiskt häpnadsväckande. Nog för att utrikespolitik är känsligt. Men det här uttalandet bör kritiseras skarpt. Från alla", skriver han på Twitter.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund är kritisk. "Löfven måste vara felciterad om jämställdhet i Saudiarabien. Annars är uttalandet bortom all rimlighet", skriver han.

Löfven besökte Saudiarabien på uppdrag av det svenska näringslivet som hoppas kunna göra lukrativa affärer med den islamska oljerika diktaturen. Mot bakgrund av det vill Löfven ogärna kritisera landets kvinnosyn.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0