Löfven i Saudiarabien
Som i Sverige, tycker Stefan Löfven.

Stefan Löfven om kvinnors situation i Saudiarabien: "Liksom hemma i Sverige"

Publicerad 23 oktober 2016 kl 21.25
Av Mattias Albinsson

Politik. Statsminister Stefan Löfven jämför situationen för kvinnorna i Saudiarabien med hur kvinnor har det hemma i Sverige under sitt besök i den arabiska diktaturen.

Gilla artikeln på Facebook

En delegation från den svenska regeringen besökte, tillsammans med affärs­mannen Marcus Wallenberg, landet under gårdagen och idag. Inför besöket fanns det en press på Löfven att kritisera Saudiarabien för kanske inte minst kvinnosynen i landet.

Men det undvek han att göra. Istället tycker den svenske statsministern att situationen för kvinnorna i Saudiarabien är jämförbar med den för kvinnor hemma i Sverige.

– Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor, sade han skriver Expressen.

– Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med.

Utspelet har mött kritik från moderat håll. En av kritikerna är Kent Persson, tidigare partisekreterare för Moderaterna.

"Det här är faktiskt häpnadsväckande. Nog för att utrikespolitik är känsligt. Men det här uttalandet bör kritiseras skarpt. Från alla", skriver han på Twitter.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund är kritisk. "Löfven måste vara felciterad om jämställdhet i Saudiarabien. Annars är uttalandet bortom all rimlighet", skriver han.

Löfven besökte Saudiarabien på uppdrag av det svenska näringslivet som hoppas kunna göra lukrativa affärer med den islamska oljerika diktaturen. Mot bakgrund av det vill Löfven ogärna kritisera landets kvinnosyn.


Nyheter från förstasidan

Bali tvingas lämna utskottsuppdrag – ber Carl Bildt om ursäkt

Partiet höll krismöte om Hanif Balis tweets. "Upprepade övertramp och nu senast ett personligt angrepp på Carl Bildt."0 

Ekonominyheter

Skatt på grus och sten ska fördyra byggandet

Regeringen inför ny avgift för att "rädda klimatet".. Nya skatter ska rädda bostadspriserna och fördyra byggandet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0