Hemlöse Rolf

Lamotte: Socialtjänsten vill sätta Rolf bland kriminella och knarkare

Publicerad 15 februari 2020 kl 18.02

Inrikes. Socialtjänsten i Trelleborg vill sätta hemlöse Rolf Hansson på ett boende för knarkare och kriminella. Men 88-åringen är "livrädd" för personerna som vistas där. Det uppger nu journalisten Joakim Lamotte, som tidigare i veckan avslöjade hur den gamle mannen lever i sin bil.

Gilla artikeln på Facebook

Nyheten om den hemlöse 88-åringen Rolf Hansson i Trelleborg som tvingats leva i sin bil har nu nått utländska medier. Danska Ekstrabladet kallar det för en "viral bomb", då reportaget fick 2 miljoner visningar på ett par dagar.

Händelsen blev så viral att den tvingade kommunen att reagera.

Vid 15-tiden på fredagen publicerade kommundirektör Fredrik Geijer och kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) ett inlägg på kommunens hemsida samt en Youtube-film.

– Vi har nu träffat mannen i fråga och vi har erbjudit honom de möjligheter som en kommun har möjlighet att erbjuda. Men tyvärr har han tackat nej till samtliga och därmed upphör vårt ansvar. Men vi är självklart öppna för att välkomna honom tillbaka om han kommer fram till att han vill ha vår hjälp igen, säger Fredrik Geijer i filmen.

Exakt vad kommunen erbjudit honom framgår dock inte av videon.

"Med hänsyn till mannens integritet kan vi inte lämna ut detaljer om vad som gjorts i ärendet utom att kommunens förvaltningar gemensamt har arbetat för att komma fram till en lösning", skriver kommunen på sin hemsida.

Vid 16-tiden på fredagen publicerade även Joakim Lamotte ett nytt Facebook-inlägg. Där förklarar han att hans inkorg blivit översvämmad av e-post från personer som vill hjälpa Rolf. Bland annat har tandläkare erbjudit sig att ordna 88-åringens tandprotest så han kan tugga maten.

"Samtidigt har jag fått veta att socialtjänsten i Trelleborg vill sätta honom på ett boende för knarkare och kriminella. Det är ett boende som Rolf tidigare har besökt, och han är livrädd för personerna som vistas där. Mina poliskällor i Trelleborg berättar att det är absurt att socialtjänsten vill sätta Rolf på detta ökända ställe", skriver frilansjournalisten och fortsätter:

"Men jag tror att det kommer ändras nu när så många känner till hans situation. Jag kommer fortsätta att bevaka fallet och tvekar inte att åka tillbaka och göra nya reportage om han inte får ett boende. Jag kommer inte att ge mig förrän Rolf har ett hem med egen adress."

Enligt Joakim Lamotte bor Rolf ännu på det hotell som Sverigedemokraterna ordnade åt honom. Samtidigt uppmanar journalisten sina följare att fortsätta sprida reportaget. Sådana här saker måste få fortsatt uppmärksamhet, påpekar han.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0