Sergej Lavrov, till höger.

Lavrov: Politisk korrekthet förblindar västvärlden

Publicerad 28 november 2014 kl 10.09

Utrikes. Det slutgiltiga målet för västländernas sanktioner är att skapa uppror som leder till regimskifte i Ryssland, hävdar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, som också går till angrepp mot den politiskt korrekta ideologi som han menar håller EU i sitt grepp.

Gilla artikeln på Facebook

– Västerländska ledare gör offentliga uttalanden om att sanktionerna syftar till att skada Rysslands ekonomi och skapa protester bland befolkningen. Väst vill inte påverka Rysslands politik, de vill skapa ett regimskifte. Praktiskt taget ingen förnekar detta, sade Lavrov under ett anförande hos en ledande tankesmedja i Moskva enligt RT.

Sanningens ögonblick närmar sig för Ryssland och EU i Ukraina, konstaterade den ryske utrikesministern, men han betonade samtidigt att Ryssland inte kommer vara den som bryter kontakten med Europa. Dock kommer Ryssland inte att gå tillbaka till de förhållanden som rådde innan krisen.

– EU är vår största partner. Vi kommer inte att skjuta oss själva i foten och avbryta samarbetet med Europa, men alla inser att samarbetet inte kommer att gå tillbaka till hur det varit, sade han.

– Vi vill inte ha det förhållande som varit och som innebar att Ryssland måste göra si eller Ryssland måste göra så, utan vi vill samarbeta som jämlikar.

Lavrov lade ansvaret för eskaleringen i Europa i knät på en ”aggressiv minoritet” bland EU-länderna, som han menar driver en ideologiskt grundad maktexpansion i Östeuropa, inklusive Ukraina, i stället för att fokusera på de allvarliga problemen Europa står inför i och med turbulensen runt Medelhavet, i Nordafrika och i Mellanöstern.

– Att exportera en ideologi, vilken som helst, oavsett om det är demokrati eller kommunism, kommer inte att leda till något gott, varnade han.

Ideologiska idéer gör européer blinda för vissa problem som Ryssland anser behöver lösas, enligt den ryske utrikesministern. Exempelvis är EU-företrädare ovilliga att prata om den förföljelse som kristna upplever från militanta muslimer i Irak, Syrien och på andra ställen, då de fruktar att det skulle anses som politiskt inkorrekt. Samtidigt växer kristofobin i världen, varnade Lavrov.

– De flesta EU-medlemmar undviker att diskutera den här frågan. De skäms över att ge uttryck för detta på samma sätt som de skäms över att inkludera och erkänna Europas kristna rötter i EU:s konstitution, sade Lavrov. Om man inte kommer ihåg och respekterar sina egna rötter och traditioner, hur ska man då kunna respektera andra folks traditioner?

Lavrov beskyllde USA för att göra anspråk på globalt ledarskap i en tid då både USA:s resurser och ledarskapsförmåga för en tynande tillvaro. Han beklagade vidare att Washington tenderar att mer och mer driva en utrikespolitik i harmoni med sina egna valperioder, där långsiktiga mål offras till fördel för kortsiktiga mål om att värva röster.

– Vi kan inte acceptera det förhållningssätt vissa pådyvlar oss: "Lär er leva med det. Alla måste lida av att det är val i USA vartannat år, och inget bör göras åt saken. Slappna av och acceptera fakta". Detta duger inte. Vi kommer inta acceptera detta då insatserna är för höga” sade Lavrov.

Han menade också att vissa tolkar Rysslands opposition mot USA som antiamerikanism, men att detta är fel.

– Det handlar inte om antiamerikanism eller att forma någon sorts antiamerikansk koalition. Det handlar om ett växande antal länder med en naturlig strävan att säkra sina vitala intressen och att göra detta på ett sätt som de finner lämpligt, och inte på ett sätt som påtvingas dem av en extern aktör, sade han.

Om USA eftersträvade ett ledarskap där de inte drivs av den falska bilden att de har gudagiven börda att ta ansvar för alla, utan ett ledarskap där de utvecklar sin förmåga att skapa samförstånd, så skulle Moskva vara de första att ge Washington sitt stöd, sade Lavrov. Men i nuläget använder USA översitteri för att få nationer att dansa efter deras pipa, och få vågar opponera sig offentligt i fruktan för repressalier, även om de uttrycker klagomål i det tysta, konstaterade den ryske utrikesministern.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.