Peter Springare
Leif GW Persson i "Veckans brott" ikväll.

Leif GW: "Jag blev uppiggad" av Peter Springare – tror att de flesta poliser röstar SD

Publicerad 7 februari 2017 kl 23.04
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Den kände kriminologen Leif GW Persson tar Örebropolisen Peter Springare i försvar i kvällens avsnitt av "Veckans brott" på SVT.
– Jag blev ganska uppiggad, säger han om Springares Facebook­inlägg.

Gilla artikeln på Facebook

Det är vid elvatiden i fredags­kväll som Peter Springare postar ett inlägg på Facebook som dragit igång en politisk debatt. I inlägget berättar Springare att nästan alla grova våldsbrott i Örebro begås av invandrare.

"Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer...va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen", skriver han i inlägget.

Springare misstänks nu för hets mot folkgrupp efter att ha vågat säga sanningen om invandrar­brottsligheten. Men Leif GW Persson, som själv jobbat på polisen, tar den före detta kollegan i försvar.

– Det ger en korrekt beskrivning av hans vardag, nämligen att i en majoritet av de ärenden som han handlägger har de misstänkta annat än svenskt ursprung. Så långt är jag med honom och han är inte den enda polis som har gjort den iakttagelsen, säger han.

Samtidigt är den S-märkte kriminologen lite kritisk eftersom han menar att en majoritet av invandrarna trots allt inte är grova vålds­brottslingar.

– De flesta är, oavsett var de kommer ifrån, väldigt skötsamma, strävsamma och håller helt enkelt inte på med sådant där. Men det han ser på sitt skrivbord, när man summerar det, blir på det sätt han beskriver.

GW Persson säger å ena sidan att Peter Springare borde "hålla käften" om de utredningar han arbetar med, samtidigt som han gillar hans inlägg på Facebook.

– När jag ser vad han har sagt så tänkte jag att jag blev ganska uppiggad. Jag tyckte det var kul läsning, säger han.

Därefter fortsätter Leif GW Persson ett resonemang om att de flesta poliser, på grund av den vardag de möter med många kriminella invandrare, troligen röstar på Sverige­demokraterna.

– Nu är det med poliser som han, som har kontakt med den här problematiken i sin vardag, att om de gick till val idag så är jag övertygad om att en majoritet av dem skulle rösta just på SD, säger han.

– Då blir det intressant för vi har en regering som betraktar det partiet som inte demokratiskt pålitligt. Hur ska man förhålla sig till att vi har en poliskår som kanske till en majoritet stöder dem? Då blir det knepigt.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.