Peter Springare
Leif GW Persson i "Veckans brott" ikväll.

Leif GW: "Jag blev uppiggad" av Peter Springare – tror att de flesta poliser röstar SD

Publicerad 7 februari 2017 kl 23.04
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Den kände kriminologen Leif GW Persson tar Örebropolisen Peter Springare i försvar i kvällens avsnitt av "Veckans brott" på SVT.
– Jag blev ganska uppiggad, säger han om Springares Facebook­inlägg.

Gilla artikeln på Facebook

Det är vid elvatiden i fredags­kväll som Peter Springare postar ett inlägg på Facebook som dragit igång en politisk debatt. I inlägget berättar Springare att nästan alla grova våldsbrott i Örebro begås av invandrare.

"Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer...va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen", skriver han i inlägget.

Springare misstänks nu för hets mot folkgrupp efter att ha vågat säga sanningen om invandrar­brottsligheten. Men Leif GW Persson, som själv jobbat på polisen, tar den före detta kollegan i försvar.

– Det ger en korrekt beskrivning av hans vardag, nämligen att i en majoritet av de ärenden som han handlägger har de misstänkta annat än svenskt ursprung. Så långt är jag med honom och han är inte den enda polis som har gjort den iakttagelsen, säger han.

Samtidigt är den S-märkte kriminologen lite kritisk eftersom han menar att en majoritet av invandrarna trots allt inte är grova vålds­brottslingar.

– De flesta är, oavsett var de kommer ifrån, väldigt skötsamma, strävsamma och håller helt enkelt inte på med sådant där. Men det han ser på sitt skrivbord, när man summerar det, blir på det sätt han beskriver.

GW Persson säger å ena sidan att Peter Springare borde "hålla käften" om de utredningar han arbetar med, samtidigt som han gillar hans inlägg på Facebook.

– När jag ser vad han har sagt så tänkte jag att jag blev ganska uppiggad. Jag tyckte det var kul läsning, säger han.

Därefter fortsätter Leif GW Persson ett resonemang om att de flesta poliser, på grund av den vardag de möter med många kriminella invandrare, troligen röstar på Sverige­demokraterna.

– Nu är det med poliser som han, som har kontakt med den här problematiken i sin vardag, att om de gick till val idag så är jag övertygad om att en majoritet av dem skulle rösta just på SD, säger han.

– Då blir det intressant för vi har en regering som betraktar det partiet som inte demokratiskt pålitligt. Hur ska man förhålla sig till att vi har en poliskår som kanske till en majoritet stöder dem? Då blir det knepigt.


Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans heder.0 Plus

Nyheter från förstasidan

17-åriga Wilma tros ha mördats

Man gripen av polis. Ska ha varit sambo med flickan.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.